?>

Akıllı saate bakan doktora koşuyor

Kalp ritmi bozukluklarından oksijen seviyesine kadar birçok bilgiyi sunan akıllı saatler, kullanıcıları sağlık kontrollerine yönlendiriyor. Uzm. Dr. Koray Demirtaş, ‘Doğru cihazlarla elde edilen veriler erken teşhis için önemli’ uyarısında bulundu.

Sağlık - 9 saat önce

Zamanı takip etmekten fazlasına imkan veren akıllı saatler kalp atış hızından oksijen seviyesine kadar birçok konuda kullanıcıları bilgilendiriyor. Akıllı saatlerin verilerini dikkate alan kullanıcılar hastaneye koşuyor. Konuyla ilgili gazetemize konuşan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nden Uzman Dr. Koray Demirtaş, “Güvenilir markaların, parazitsiz kayıtlar yaparak felç riski yaratabilecek ritim bozukluklarının tespitinde faydalı olduğu görülmüştür” dedi.

Son dönemde akıllı saatler, sağlık takibi konusunda büyük ilgi görüyor. Nabız ölçümü, uyku düzeni ve adım sayma gibi özellikleri bulunan bu cihazlar, her yaştan ve alandan kullanıcının dikkatini çekiyor. Akıllı saatlerinin kaydettikleri verilerden yola çıkarak doktora giden kullanıcıların hastalıkları tespit edilebiliyor. Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nden gazetemize konuşan Uzm. Dr. Koray Demirtaş, güvenilir markaları kullanan yurttaşların parazitsiz kayıtlar yaparak çeşitli kalp rahatsızlıkların tespit edilmesini sağladığını belirtti.

‘GÜVENİLİR CİHAZLAR, DAHA DOĞRU SONUÇLAR’

Uzm. Dr. Demirtaş, “Ritim bozukluğunu ve yavaş ritmi tespit ettiği birkaç vakamız var. Fakat Türkiye’de, akıllı saatler insanların kolunda olsa da EKG çeken, düzenli ve güvenilir ritim kaydı yapan cihaz sayısı az. O yüzden kullanımı, dünya verisi kadar yaygın değil” dedi. Demirtaş, konu hakkında tekli ve gruplu çalışmaları derleyen değerlendirme makalelerinde, sonuç olarak kullanımı kolay, güvenilir ve parazitsiz kayıt alma oranı yüksek markaların doğru sonuç verme oranının yüksek olduğunu söyledi.

Demirtaş, “Klinik çalışmalarda, olay gerçekleştiğinde hastada bir şikayet veya belirti ortaya çıktığında, hastanın kendi gayretiyle EKG kaydı alması söz konusu oluyor. Hastanın şikayetinin olmadığı durumlarda kendiliğinden EKG alması ise çok sık görülmüyor, ancak bazen mümkün olabiliyor” ifadelerini kullandı. Demirtaş, “Hastaya ait olduğu için herhangi bir sağlık merkezine ihtiyaç duyulmaması, sürpriz gelişen ritim bozukluklarını yakalayabilmesini sağlıyor” dedi. Tanısal anlamda belirleyici olmasa da önemli veriler sağlanabildiğini söyleyen Demirtaş, “Hastaların kendi başlarına bir sonuca varmadan önce bir profesyonele danışmaları gerek. Türkiye’de bu cihazların satışını yapan firmalar, sağlıkla ilgili özelliklerini tam olarak bilmiyor ve daha çok farklı alanlara odaklanıyorlar. Teknoloji ilerledikçe sadece hasta bireyler değil, sporcular ve gençler arasında da bu cihazların kullanımı yaygınlaşacak” dedi.

NASIL ÖLÇER?

Kalp ritmini ölçebilen akıllı saatlerde, fotopletismografi (PPG) olarak bilinen teknolojik sistem, saatin bilekle temas etmesiyle çalışmaya başlıyor. Sensör, derinin alt bölümünden kırmızı rengi yansıtılırken, yeşil rengi ise soğuruyor, kalbin her atışında bileğinizde daha fazla kan akışı olacağı için yeşil ışık emilimi azalıyor. Sensörler, bu noktadaki ışık değişimlerini analiz ederek nabzın belirlenmesini sağlıyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Boğaz’da seyir halindeki kamyonette yangın çıktı

2025-03-29 14:39 - Asayiş

Hristodulidis Rum Başkanlık Sarayı’nda bugünkü görüşmeyle ilgili detaylar açıkladı

2025-04-03 02:38 - Dünya

Maltepe'de tarihi miting... Dilek İmamoğlu: 'Ekrem'e ceza işlemez!'

2025-03-29 15:08 - Gündem

Son Dakika... Trump 'vergi' hamlelerini duyurdu: Çin, Avrupa Birliği, İngiltere, Türkiye..

2025-04-03 02:39 - Dünya

Turpun faydaları neler? Turp neye iyi gelir?

2025-03-29 15:39 - Yaşam

Mert Hakan Yandaş'tan hakeme tepki: 'Ben neden kırmızı kart gördüm?'

2025-04-03 03:08 - Gündem

Araştırma: Beyin hangi yaşta yaşlanmaya başlıyor?

2025-03-29 16:08 - Dünya

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında can kaybı 50 bin 423’e yükseldi

2025-04-03 03:09 - Dünya

Suriye İnsan Hakları Takip Komitesi'nden 'Alevi Soykırımı' Raporu

2025-03-29 16:39 - Dünya

Birleşik Kamu İş: TRT, iktidarın değil, tüm vatandaşların kanalı olmak zorundadır

2025-04-03 03:38 - Gündem

İlgili Haberler

Dinçyürek:Akdoğan Sağlık Merkezi yenilenerek daha etkin hizmet verecek

02:09 - Sağlık

Tabipler Birliği: “Kanser, bilinçli mücadele ile kontrol altına alınabilir bir hastalıklar grubu”

01:38 - Sağlık

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ’nde “Otizme Bütünsel Yaklaşım” paneli

22:39 - Sağlık

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kalp krizine bağlı ani ölümleri önlemek mümkün’

19:09 - Sağlık

1-7 Nisan Kanser Haftası

10:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fenerbahçe Beko'dan üst üste 19. galibiyet!

15:38 - Gündem

Tekirdağ'da miras kavgası kanlı bitti

15:09 - Gündem

Son anlarında yanındaydı! Yakın arkadaşından Volkan Konak'a veda

14:39 - Yaşam

Fenerbahçelilere Mourinho uyarısı: 'Yemeyin bunu'

14:08 - Gündem

CHP Van İl Örgütü, Ekrem İmamoğlu için imza standı açtı

13:38 - Gündem