Bilim bitki bazlı yağlar için neler söylüyor?

Sağlıklı ve sağlıklı olmayan bitki bazlı yağlar bulunuyor. Peki, bilime göre gerçekten hangisi zararlı?

Gündem - 1 ay önce

Araştırmalar, fazla işlenmiş gıdalarda bulunan yağların zararlı olduğunu söylüyor. Bu ne demek oluyor? Bitki bazlı olsa da bu yağlar, fazla işlenmiş gıdalarda kullanıldıklarında insanlarda iltihaplanmaya ve bazı hastalıklara sebep olabileceği bir süredir bilim tarafından aktarılıyor.

Sağlık uzmanları bitkisel yağların toksik olabileceğini söylüyor. Hatta akne ve kilo alımı gibi bilinen etkilerinin aksine kansere ve kısırlığa dahi sebep olabilirler.

Doktorlara göre bitkisel yağları tamamen kesmek yerine sağlıklı ve dengeli bir şekilde tüketmek en doğrusu. Bitkisel tohum yağları arasında kanola yağ, mısır yağı, pamuk yağı, üzüm çekirdeği yağı, soya yağı, ayçiçek yağı, pirinç yağı ve fıstık yağı bulunuyor. Zeytinyağı, avokado yağı ve hindistan cevizi yağı bu kategoride yer almıyor.

Söz konusu yağlar daha çok paketli ve işlenmiş gıdalarda kullanıldığı için sosyal medyada bu tohum yağlarının tüketiminin tamamen toksik olduğuna yönelik paylaşımlarda önemli bir artış oldu. Bu tarz tohum yağları, yapılış biçimleri nedeniyle genellikle çok fazla işleniyor olmasına ek olarak fast food restoranlarında da çok kullanılıyor.

Uzmanlar, bu yağlarda yüksek seviyede omega-6 olduğunu söylüyor. Bu insanlarda iltihaplanmaya neden olabilir.

Tohum yağlarının bazıları fazla işlenmeseydi hem E vitamini hem de fenol açısından zengin olacakları için aslında 'tamamen zararlı' değiller. Yine de işlendikleri ve farklı alanlarda fazla miktarlarda kullanıldıkları için sağlıklı olmaktan uzaklaşıyorlar.

İşlenmiş ve çok yağlı yiyeceklerden kaçınmak bu yağların toksik etkisinden kurtulmayı kolaylaştırabilir. Ancak yine de ayçiçek yağını evde kullanmak da eşit oranda zararlı mı? Uzmanların farklı görüşleri olsa da ağır basan görüş, evde de olsa bu yağların tüketiminin azaltılması yönünde oluyor. Evde zeytinyağı gibi sağlıklı olan yağlarla yemeklerin yapılması öneriliyor olsa da ayçiçek ve benzeri yağları evde kullanmak, dışadaki fast food zincirlerinde bu yağlarla yapılan kızartmaları tüketmekten daha yararlı olabilir.

Haftanın Öne Çıkanları

Bilim bitki bazlı yağlar için neler söylüyor?

2024-08-07 06:08 - Gündem

Huawei nova Flip modelini tanıttı

2024-08-07 05:39 - Teknoloji

Samsung dünyanın en ince LPDDR5X DRAM çipini tanıttı

2024-08-07 05:08 - Gündem

Bilim insanları yeni deniz canlısı türleri tanımladı

2024-08-07 04:38 - Teknoloji

Türkiye, Temmuz 2024’teki araştırmaya göre 29 ülke arasında yüzde 38 ile en kaygılı ülke

2024-08-07 04:09 - Ekonomi

Motosikletle geldi: İşletmeciyi tabancayla vurup kaçtı!

2024-08-07 03:39 - Gündem

Jose Mourinho'dan maç sonu itiraf: 'Bunu söylemeyi sevmiyorum ama...'

2024-08-07 03:09 - Gündem

Göğsüne taşla vurdu: Kalbi patladı!

2024-08-07 02:38 - Gündem

Üç yıl boyunca başkasının kimliğiyle yaşamış!

2024-08-07 02:08 - Gündem

Soruşturma başlatıldı: Şişli'de estetik ameliyatı olan İspanyol kadın ameliyattan sonra öldü

2024-08-07 01:38 - Gündem

İlgili Haberler

Gümüşhane'de otomobil istinat duvarına çarptı: 3 yaralı

17:08 - Gündem

Maltepe'de aydınlatma direğine çarpan otomobil takla attı

16:38 - Gündem

ABD Başkan Yardımcısı Harris: “Eğer evime biri girerse vurulur”

16:08 - Gündem

Ezgi Kılıç'tan bronz madalya!

15:39 - Gündem

Taksilerde ve toplu taşıma araçlarında yeni nesil akıllı taksimetre kullanılmasına karar verildi

15:38 - Gündem

Günün Manşetleri

CTP Genel Başkanı Erhürman New York’a gidiyor…

17:09 - Kıbrıs

Gümüşhane'de otomobil istinat duvarına çarptı: 3 yaralı

17:08 - Gündem

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, Taçoy’un, UBP aleyhine açtığı davayı reddetti

16:39 - Kıbrıs

Maltepe'de aydınlatma direğine çarpan otomobil takla attı

16:38 - Gündem

Meclis Başkanı Töre: “Eğitimde bilimselliğe önem verilmesi gerekir”

16:09 - Kıbrıs