?>

Bilimsel araştırmalar ortaya koydu: Yumurta yemek Alzheimer riskini düşürüyor

Haftada birden fazla yumurta yiyenlerde Alzheimer riski yüzde 47 daha düşük bulundu. Nöroloji Uzmanı Dr. Mihriban Andaç ise içerisinde zengin miktarda bulunan kolin vesilesiyle Alzheimer riskini düşüren yumurtanın mutlaka organik olması gerektiğini vurguladı.

Gündem - 4 ay önce

Yayınlanan bir araştırmaya göre yumurta tüketimi Alzheimer gelişme riskini azaltıyor. Haftada birden fazla yumurta tüketenlerde ise Alzheimer riski yüzde 47 düşük bulundu.

Kolin; hafıza, ruh hali ve kas kontrolü için gerekli bir nörotransmitter olan asetilkolin sentezine katkıda bulunuyor. Bu nedenle yeterli kolin alımının sağlanması bilişsel işlevleri destekleyebiliyor. Bazı nörolojik bozuklukların önlenmesine de yardımcı olabiliyor. Kolin açısından en zengin yiyeceklerden birinin yumurta olduğunu belirten Erdem Çakmak Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mihriban Andaç, beslenme önerilerinde bulundu.

“GENÇLERİMİZİN ÇOCUKLARIMIZIN GÜNDE 1-2 YUMURTA TÜKETMELERİ FAYDALIDIR”

Uzm. Dr. Andaç, “Kolin, B grubu vitaminlerinden sayılıyor. Yumurta Kolin açısından önemli besin maddesidir. Ancak en çok sarısında bulunmaktadır. Beyazında daha az bulunmaktadır. Sadece yumurta yemek değil, bunun yanında dengeli beslenmek de çok önemlidir. Protein, yağ, karbonhidrat da her zaman gereklidir. Yumurta çocukların beslenmesinde çok önemlidir. Özellikle organik yumurta ve gezen tavuk dememizin nedeni kolin miktarının çok iyi olmasıdır. Tabii endüstriyel yumurtaları çok sevmiyoruz. Gençlerimizin çocuklarımızın günde 1-2 yumurta tüketmeleri faydalıdır. Öğrenmeleri, motivasyonları, enerjileri, kas hareketleri, uyku düzenleri için tüketsinler” önerisinde bulundu.

“DAHA ÇOK HAŞLAMA VE POŞE ŞEKLİNDE TÜKETİN”

Yumurtanın en çok haşlama ve poşe şeklinde tüketilmesini önerdiğini de belirten Uzm. Dr. Andaç, “Çiğ sebzeyle tüketilirse E vitamini emilimi artıyor. Yetişkinlerde kolesterol sorunu varsa haftada 4-5 yumurta tüketebilirler. İçerisinde kolin bulunan yiyecekler arasında; tavuk eti, hindi eti, sığır eti, kabuklu deniz ürünleri, balık, ıspanak, brokoli, çiğ badem, ceviz, kaju, karnabahar, keten tohumu yer almaktadır. Özellikle keten tohumunu da çok önemsiyorum” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bilimsel araştırmalar ortaya koydu: Yumurta yemek Alzheimer riskini düşürüyor

2024-09-09 11:39 - Gündem

Creditwest Bank ile KTEV arasında iş birliği:30 öğrenciye burs imkanı sağlanacak

2024-09-09 11:38 - Kıbrıs

KEMA: “Drone ile çam kese böceği ilaçlaması bilimsel değildir”

2024-09-09 11:09 - Kıbrıs

Evde salça yapma sezonu açıldı: İşte sağlıklı salça yapmanın püf noktaları...

2024-09-09 11:08 - Gündem

Nijerya'da yakıt tankerinin yolcu taşıyan kamyonla çarpıştığı kazada 48 kişi öldü

2024-09-09 10:39 - Dünya

Okullar açıldı, Bursa’da yollar tıkandı

2024-09-09 10:38 - Gündem

Euro 37,80, sterlin 44,75, dolar 34,01 liradan işlem görüyor

2024-09-09 10:09 - Ekonomi

Öğretmenlere kırtasiye desteği ne zaman yatacak, ne kadar?

2024-09-09 10:08 - Eğitim

Katil İsrail ordusu katliamın 339. gününde 7 kişiyi daha öldürdü

2024-09-09 09:39 - Dünya

Erdoğan'dan 'yeni eğitim yılı' mesajı: 'Gözümüzün nuru öğrencilerimiz...'

2024-09-09 09:38 - Gündem

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: 1960’lı yıllardan beri Rumların dezenformasyonuyla mücadele ediyoruz

21:09 - Gündem

17 yaşındaki çocuk 12 yaşındaki kuzenini av sırasında vurdu: Ailesi de tutuklandı

21:08 - Gündem

Kuzeyboru sahasında Galatasaray'ı mağlup etti!

20:38 - Gündem

Dünyada en çok kullanılan isimler belli oldu

20:09 - Gündem

12 yaşındaki çocuk elindeki tüfeğin ateş alması sonucu öldü

19:38 - Gündem

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: 1960’lı yıllardan beri Rumların dezenformasyonuyla mücadele ediyoruz

21:09 - Gündem

17 yaşındaki çocuk 12 yaşındaki kuzenini av sırasında vurdu: Ailesi de tutuklandı

21:08 - Gündem

75 yaşındaki kayıp Mehmet Gökmen aranıyor

20:39 - Asayiş

Kuzeyboru sahasında Galatasaray'ı mağlup etti!

20:38 - Gündem

Dünyada en çok kullanılan isimler belli oldu

20:09 - Gündem