CHP Parti Meclisi Üyesi ve eski Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, AKP iktidarının Atık Yönetimi Yönetmeliği’ni değiştirdiğine ve Erzincan’ın İliç bölgesinde yaşanan felakette olduğu gibi çökebileceğine dikkat çekti.
Özelleştirme duyurusu 13 Eylül’de yapılmıştı. Santral, 2000 yılında Turgay Ciner’in sahibi olduğu Park Termik şirketine devredilmişti. 20 yıllık İşletme Hakkı Devri Sözleşmesi’nin sona erdiği 30 Haziran 2020’de tekrar devlete iade edilmişti. Santralin ve arazilerinin “özelleştirilmesi”ne ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Tayyip Erdoğan imzasıyla 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Özelleştirmeye ilişkin ihale şartnamesi ve tanıtım dokümanı bedeli 200 bin lira, geçici teminat bedeli 150 milyon lira olarak belirlenmişti.
Cumhuriyet’e konuşan CHP Parti Meclisi Üyesi ve eski Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, dünyada kömürlü termik santral kullanımından vazgeçildiğine işaret etti.
‘ÖMRÜNÜ TAMAMLADI’
Bozoğlu, “Paris İklim Anlaşması’yla beraber bu süreç hızlandı. Türkiye, ihracatının yüzde 50’sini Avrupa’ya yapıyor. Eğer bu santrallarla enerji üretmeye devam edersek, AB tarafından ‘Sınırda Karbon Uygulaması’ ile vergilendirmenin artacağını biliyoruz” dedi. Bozoğlu, Çayırhan termik santralının ömrünü tamamlama noktasına geldiğini de kaydetti.
Santralın en büyük probleminin atık sahası olduğuna dikkat çeken Bozoğlu, “AKP iktidarı, mevzuatta oynama yaparak Atık Yönetimi Yönetmeliği’ni değiştirdi. İçeriği belli olmayan bir raporla, bu atık sahaları vahşi olmaktan çıkartıldı ve sanki düzenli depolama sahasıymış gibi kabul ettirildi. Ama burada şu anda yeraltı sularını, toprağı kirleten toksik atıklar var” ifadelerini kullandı.
‘KONTROLSÜZ YIĞIN’
Geçen şubatta İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde dokuz emekçinin yaşamını yitirdiği siyanürlü toprak kayması faciasını anımsatan Bozoğlu, “Çok ciddi bir yığın yapılmış ve kontrolsüz depolanmış. Gelecekte Ankara’nın su kaynağı olarak görülen Sarıyer Barajı’na çok yakın. Bunu da en baştakiler çok iyi biliyorlar” vurgusu yaptı.