Doğurganlığı arttırmanın sırrı gelişti: Sağlıklı kilo, hamilelik şansını yükseltiyor

Yeni bir araştırma, vücut kitle indeksinin (BMI) doğurganlık üzerinde önemli bir rol oynadığını ortaya koydu. Hem kadınlarda hem de erkeklerde aşırı kilo ya da düşük kilo, hamilelik sürecini zorlaştırıyor ve düşük riskini artırıyor. Araştırmacılar, sağlıklı bir kiloy

Yaşam - 2 saat önce

Hollanda’da yapılan yeni bir araştırmaya göre, aşırı kilolu, obez ya da düşük kilolu olmak, kadınların hamile kalma ve sağlıklı bir gebelik geçirme şansını olumsuz etkileyebilir. Erkeklerde ise benzer şekilde kilo, doğurganlık üzerinde önemli bir etkiye sahip. Araştırma, hem kadın hem de erkeklerin sağlıklı bir kiloya ulaşmasının doğurganlık sorunlarını azaltabileceğini ve hamilelik sürecini iyileştirebileceğini gösteriyor.

KİLO VE DOĞURGANLIĞIN İLİŞKİSİ

Hollandalı bilim insanları, 3.600’den fazla çiftin vücut kitle indeksini (BMI) ölçerek doğurganlık ve gebelik sonuçlarıyla karşılaştırdı. Araştırma, hem kadınlarda hem de erkeklerde yüksek BMI’nin doğurganlığı düşürdüğünü ve çiftlerin hamile kalma süresini uzattığını ortaya koydu. Genel olarak, BMI arttıkça çiftlerin hamile kalması daha uzun sürdü.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) verilerine göre, daha önce hiç doğum yapmamış 15-49 yaş arasındaki her beş evli kadından biri kısırlık sorunuyla karşılaşıyor. Ancak doğurganlık uzmanı Julia Young, kısırlığın sadece kadınlarla sınırlı olmadığını vurguluyor. "Bir bebeği dünyaya getirmek iki kişilik bir sorumluluktur. Doğurganlık ve sağlıklı bir gebelik için her iki partnerin de aynı derecede rolü vardır" diyor

.

ERKEKLERDE DE KİLO DOĞURGANLIĞI ETKİLİYOR

Young, vakaların yüzde 30 ila 40'ında kısırlığın erkek partnerden kaynaklandığını belirtiyor ve ekliyor: "Doğurganlık bir takım çalışması olmalı ve çiftler birbirini desteklemeli."

Araştırmada, kilolu ve obez kadınların bir ay içinde hamile kalma olasılığının daha düşük olduğu, hamile kalma süresinin 12 ayı aşma olasılığının arttığı ve düşük yapma riskinin sağlıklı kilo aralığındaki kadınlara kıyasla daha yüksek olduğu bulundu. Benzer şekilde, düşük kilolu kadınlar ve aşırı kilolu ya da obez erkekler de çocuk sahibi olma konusunda sorunlar yaşadı.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Vincent Jaddoe, "Çocuk sahibi olmayı planlayan çiftlerin, her iki partnerin de BMI’sını dikkatlice gözden geçirmesi önemli" dedi. "BMI normal aralıkta değilse, önce kilo kaybı ya da kilo alımı üzerine odaklanmak, doğurganlık sorunları ve düşük riskini azaltabilir."

Araştırma sonuçlarına göre, sadece obezite değil, aşırı kilo ve düşük kilonun da doğurganlık sorunlarına yol açtığı belirtildi. Sağlıklı aralığın dışına çıkıldıkça, kadın ve erkeklerin doğurganlık oranları düştü. Araştırmada, erkeklerin yalnızca fazla kilolu olmasının bile kadınların hamile kalma süresini uzattığına dikkat çekildi.

HORMONLAR VE HAMİLELİK

Araştırmacılar, bu ilişkiyi hormonal problemlerle ilişkilendiriyor. Fazla ya da yetersiz yağ dokusu, hormon dengesizliklerine yol açarak kadınlarda yumurtlama sorunlarına, erkeklerde ise sperm kalitesinin düşmesine neden olabiliyor.

Nutritional terapist Julia Young, BMI’nin kadınlarda yumurtlamayı etkileyerek adet düzensizliğine veya adet görmeme gibi sorunlara yol açabileceğini açıkladı. Erkeklerde ise aşırı kilo, düşük sperm sayısı ve testosteron seviyelerinin düşmesiyle doğurganlık sorunlarına neden olabiliyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Doğurganlığı arttırmanın sırrı gelişti: Sağlıklı kilo, hamilelik şansını yükseltiyor

2024-09-20 13:09 - Yaşam

Portekiz, tarihinin en büyük orman yangınlarından dolayı ulusal yas ilan etti

2024-09-20 13:09 - Dünya

SPK, kripto platformlarına ilişkin kuralları açıkladı

2024-09-20 13:08 - Ekonomi

İlk maç Doğan’ın: 3-1

2024-09-20 12:39 - Spor

Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu, başkan adayını gazete ilanıyla duyurdu

2024-09-20 12:38 - Gündem

Avrupa Konseyi, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun işlevini sürdürdüğünü bir kez daha onayladı

2024-09-20 12:09 - Kıbrıs

Borsa günler sonra yakaladığı 10 bine tutunamadı

2024-09-20 12:08 - Gündem

Tüketici güven endeksi eylülde aylık yüzde 2,4 arttı

2024-09-20 11:39 - Ekonomi

TOKİ'de peşin ödemeye yüzde 25 indirim

2024-09-20 11:38 - Gündem

Tekirdağ'da panik anları... Park halindeki araçta patlama: 1 yaralı

2024-09-20 11:09 - Gündem

İlgili Haberler

Ruhi Su ölüm yıldönümünde anılıyor

10:38 - Yaşam

1 kepçe dondurma yedi, bahçesini kurdu! Günlük antioksidan ihtiyacını karşılıyor!

18:08 - Yaşam

Yemeden bir gün bile dayanamıyor! 15 yıldır bebek pudrası yiyor

14:09 - Yaşam

Ünlü oyuncu İrem Sak babasını kaybetti

03:39 - Yaşam

Antalya'da hasat 40 derece sıcağın altında başladı: Ağustos ayında ekilmişlerdi...

13:39 - Yaşam

Günün Manşetleri

Portekiz'de gündem Orkun Kökçü ve Kerem Aktürkoğlu: 'Türk büyüsü'

15:09 - Gündem

Trabzonlu Kıbrıs gazisi, vücudunda kalan mermi çekirdeğini yıllar sonra öğrendi

15:08 - Gündem

3000 Dolarlık Plaj Voleybol Şampiyonası

14:39 - Spor

Şırnak'ta uyuşturucu operasyonu: 7 tutuklama

14:38 - Gündem

Bazı parti ve örgütler, Güzelyurt’taki mevsimlik işçilere ilişkin ortak açıklama yaptı

14:09 - Kıbrıs