Nil Göksu Urgancıoğlu
PETROL FİYATLARININ YÜKSELMESİ
Uzmanların görüşü ortak: İsrail-Hamas çatışmasının en kısa vadeli ve ivedi endişelerden biri petrol fiyatlarının yükselmesi. Malumu ikam etmeye gerek yok aslında ama Ortadoğu, dünya petrol rezervlerinin önemli bir kısmına ev sahipliği yapıyor. Ve bu bölgedeki en ufak istikrarsızlık, her zaman küresel petrol piyasasında şoklara neden oluyor. Geçmişte böyleydi, şu an da böyle… İsrail-Hamas çatışması, petrol ve gazın tedariki akışını bozmak riski taşıdığından, fiyatların artmasına neden olabilir ve bunun sonucunda enflasyon baskılarına ve dünya genelinde ekonomik büyümeyi engelleyen etkilere yol açabilir.
KÜRESEL TİCARETTE KESİNTİ
Gazze-İsrail çatışması, özellikle Süveyş Kanalı olmak üzere önemli küresel ticaret yollarını sekteye uğratma potansiyeli taşıyor. Süveyş Kanalı, Avrupa ile Asya arasındaki ticareti can damarı. Bölgedeki daha geniş bir istikrarsızlık, Mısır’ın kontrol ettiği bu kritik denizyolu üzerinde kesintilere neden olabilir. Mal sevkiyatındaki herhangi bir kesinti, üretimden perakendeye kadar bir dizi endüstriyi etkileyebilir ve tedarik zinciri kesintilerine ve artan nakliye maliyetlerine yol açabilir.
BORSA DALGALANMALARI
Küresel finans piyasaları hiç şüphesiz ki gelişmeleri yakından takip ediyor ve çatışmanın tırmanmasının, piyasalarda ciddi dalgalanmalara neden olma potansiyeli mevcut. Yatırımcılar belirsizliğe tepki olarak hisse senetlerini satma eğiliminde olabilir, bu da hisse senedi fiyatlarında dalgalanmalarını beraberinde getirebilir. Dahası, Ortadoğu'daki ani jeopolitik gelişmeler, yatırımcı güvenini olumsuz etkileyebilir ve onları altın veya devlet tahvili gibi güvenli liman varlıklarına yönlendirebilir, bu da küresel finans piyasalarını ve yatırım kararlarını etkileyebilir.
KÜRESEL ENERJİ GÜVENLİĞİ
Dünya ülkelerinin enerji güvenliği az evvel bahsettiğimiz nedenlerle Ortadoğu'ya göbekten bağlı, özellikle enerji kaynakları açısından. Uzun süre devam etme potansiyeli taşıyan bu çatışma, enerji kaynaklarının uzun vadeli güvenilirliği konusunda endişelere yol açıyor. Bu nedenle ülkeler enerji portföylerini çeşitlendirmeyi, yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yatırım yapmayı ve enerji koruma önlemleri uygulamayı düşünebilir. Bu tür manevraların özellikle enerjide dışa bağımlı ülkeler için derin ekonomik sonuçları olabilir.
DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM
Hamas-İsrail çatışması, özellikle bölgedeki yabancı yatırımcıları derinden etkileme potansiyeline sahip. Güvensizlik, siyasi istikrarsızlık ve şiddet, yabancıların doğrudan yatırımını azaltabilir ve bölgede faaliyet gösteren veya yatırım planlayan şirketlerin yatırımlarını geri çekmelerine neden olabilir. Bu, bölgedeki ekonomik büyümeyi avaşlatabilir ve genel olarak küresel doğrudan yatırım akışlarını etkileyebilir.
SİBER GÜVENLİK ENDİŞELERİ
Tecrübeyle sabit: Jeopolitik çatışmalar genellikle dijital alana yayılır. Bu tür çatışmaların uzantısı olarak ortaya çıkan dijital çatışma, kritik altyapı kuruluşlarını, finansal kurumları ve işletmeleri hedefleyen siber saldırı potansiyelini artırır. Büyük bir siber saldırının sonuçları, finansal kayıplardan tedarik zinciri kesintilerine kadar ciddi ekonomik etkileri beraberinde getirebilir.
patronlardunyasi.com