İslam Memiş'in tv100.com'daki "Dijital bankacılık için hazır mısınız?" başlıklı yazısı
7 Aralık 2022 tarihli köşe yazımda size TROY kart ve avantajlarını anlatmıştım.Bugün Türkiye TROY kartı konuşuyor.Şimdi ise size “Dijital Bankacılık” anlatacağım.Çünkü 2024’de herkes dijital bankacılığı konuşacak.
Dijital bankacılık nedir?
Dijital bankacılık, bankacılık işlemlerinin internet ortamına aktarılmasıdır.Yani, geleneksel bankacılık hizmetlerinin internet ve mobil teknolojileri kullanarak sunduğu yeni bir bankacılık modelidir.
Bu model ile müşterilerin bankacılık işlemlerini istedikleri yerden, istedikleri zaman gerçekleştirmelerini sağlar.
Banka şubelerine veya ATM’lere gidip işlem yapmak yerine akıllı telefon, tablet veya bilgisayardan işlerinizi halletme imkanı sağlar.
Dijital bankacılık modeli müşterilere daha hızlı, daha az maliyetli ve daha kolay hizmet sunar.Fatura ödeme, hesap bilgilerini kontrol etme, para transferi, yatırım işlemleri gibi bir çok işlerinizi halledebileceğiniz bir sistem.
Özellikle müşterilerine 7/24 hizmet sağlaması daha hızlı olacak.Yüz tanıma, göz tanıma, güçlü şifreler, parmak izi tanıma ve iki faktörlü kimlik doğrulama gibi güvenlik sistemleri, müşterinin güvenliğini sağlar.
Geleneksel bankacılıkta kira, işçi ve bir çok gider maliyeti yüksek kalıyordu.Haliyle alınan masraflar da her yıl artıyordu.Dijital bankacılıkta maliyetin az olması, masrafında az olmasına neden oluyor.
Başlıca avantajları;
Hız, kolaylık, güvenlik, işlem ücretleri, kişiselleştirme ve mobil uygulamalar.
Riskleri;
İnternet erişimi, doğru bilgi vermeme, kişisel bilgilerin paylaşımı ve sahtekarlık riskleri.Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) yayımladığı verilere göre 2022 yılında aktif dijital bankacılık müşteri sayısı geçen yıla kıyasla 16 milyon 549 bin kişi artarak 94 milyon 390 bin kişiye ulaşmış.
Bu sayının 2 milyon 301 bin kişisi “sadece internet bankacılığı” işlemi yaparken, 82 milyon 304 bin kişi “sadece mobil bankacılık” işlemi yapmış.
Hem internet hem mobil bankacılık işlemi yapan kullanıcı sayısı ise 9 milyon 786 bin kişi olmuş.
Hal böyle olunca geleneksel şube bankacılığı tahtını dijital bankacılığa bırakmış oldu.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDKK), dijital bankacılık faaliyet izni vermeye başladı.
Türkiye’nin ilk dijital bankası olma unvanını kazanan ise Hayat Finans Katılım Bankası A.Ş oldu.
Resmi olarak dijital bankalar artık hayatımızda.
Katılım bankası olma özelliği beraberinde faiz hassasiyeti olanlara çeşitli avantajlar sunacaklar.
Yakında faiz hassasiyeti olanlara ne gibi avantajları olacaklarını yazacağım.
Etiketler banka bankalar islam memiş dijital bankacılık