Lübnan’da peş peşe gerçekleşen siber saldırıları uzmanlar Cumhuriyet’e değerlendirdi

Türkiye’nin eski Los Angeles Başkonsolosu Gülru Gezer son saldırılar için “Netanyahu’nun savaşı başından itibaren bölgeye yayma niyetlerinin açık bir göstergesidir” dedi.

Politika - 1 gün önce

Lübnan’da önceki gün terör örgütü Hizbullah üyelerinin kullandığı çağrı cihazları eşzamanlı bir şekilde yaşanan siber saldırıyla patlatıldı. En az 12 kişi yaşamını yitirdi, 3 binden fazla da kişi yaralandı. Dün de Hizbullah’ın telsizleri hedef alındı. Eşzamanlı siber saldırıda en az dokuz kişi öldü.

SUİKASTLARI HATIRLATTI

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Dış Politika Program Direktörü ve Türkiye’nin eski Los Angeles Başkonsolosu Gülru Gezer, siber saldırıları Cumhuriyet’e değerlendirdi. Saldırının artık savaşların niteliğini değiştirdiğini belirten Gezer, buna karşın önümüzdeki dönemde İsrail-Hizbullah ya da İsrail-Lübnan geriliminin tırmanacağını düşünmediğini söyledi.

Gezer, “Lübnan’ın ciddi ekonomik sıkıntıları olduğu değerlendirildiğinde Hizbullah’ın İsrail ile topyekûn bir savaşa girmeyi göze alabileceğini sanmıyorum. İsrail eğer Lübnan’ı ve Hizbullah’ı daha da provoke ederek savaş açarsa 2006 savaşındakine benzer bir durum ortaya çıkabilir. Ancak Hizbullah’tan yana gerilimi tırmandırmaya ilişkin bir adım atılacağını değerlendirmiyorum” dedi. Netanyahu hükümetinin bu tarz eylemlerinin şaşırtıcı olmadığını aktaran Gezer, İsrail’in Hizbullah ve Hamas liderlerinden Fuat Şükür ile İsmail Haniye’ye düzenlediği suikastları da hatırlattı.

‘EYLEMLER SÜRECEK’

Şüpheli bir helikopter kazasında yaşamını yitiren eski İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ölümünün de bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini işaret eden Gezer, “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bu tarz eylemleri sürdürecektir. Bu operasyonun aylar öncesinden planlanıp çağrı cihazlarının içine patlayıcıların yerleştirildiği iddiaları üzerinden hareket edecek olursak bu aynı zamanda Netanyahu’nun savaşı başından itibaren bölgeye yayma niyetlerinin açık bir göstergesidir” ifadelerini kullandı.

‘SİBER GÜCE SAHİP TEK ÜLKE İSRAİL DEĞİL’

Siber güvenlik Uzmanı Gökhan Say, Lübnan’da yaşanan siber saldırıların yaklaşık 15 yıldır düzenlendiğini ve ilk olmadığını vurguladı. Say, “Teröre, sivillerin ölmesine neden olabilecek bir saldırıdan söz ediyoruz. Siber güce sahip tek ülke İsrail değil. Kuzey Kore, Amerika, Çin, Rusya, İran ve bizim ülkemiz de siber alanda ciddi yatırımlar yapıyor. Kritik altyapılara siber saldırıları yıllardır görüyoruz. Savaşlarda da siber saldırılar yapılıyor ama bunun sivillere yansıması İsrail’in yaptığı bir şey” ifadelerini kullandı. Siber saldırılara ilişkin uluslararası etik değerler ortaya konması ve bu değerlere bağlılık geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Say, “NATO ülkeleri bile birbirlerine siber saldırılar düzenliyor. Obama yıllar önce kritik altyapılara yönelen siber saldırıları bir savaş sebebi sayacağını söylemişti. Siber saldırı düzenleniyor ve yapanlar reddediyor. Tüm dünyada bu konuya ilişkin belli kurallara bağlılık ve bir uzlaşı yok. Cebimizde bombalar taşıyoruz” dedi.

BAKANDAN ‘BİZDE ÇAĞRI CİHAZI YOK’ SAVUNMASI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Lübnan’daki siber saldırıların ardından yaptığı açıklamada Türkiye’de çağrı cihazlarının neredeyse hiç kullanılmadığını belirtti. Uraloğlu, “Çağrı cihazları özelinde Türkiye’de bir risk olmadığını net olarak söyleyebilirim” dedi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik ise saldırıların sorumlusu olarak gördüğü İsrail’in savaşı bölgeye yaymak istediğini ifade etti. Çelik, İsrail’in saldırganlığının, bu katliam şebekesinin cinayet işlemekte hiçbir sınırı olmadığını gösteriyor, savaşı genişletmek istiyor” dedi.

Haftanın Öne Çıkanları

Lübnan’da peş peşe gerçekleşen siber saldırıları uzmanlar Cumhuriyet’e değerlendirdi

2024-09-19 07:38 - Politika

Maden işçisi, Cengiz’e açtığı davayı kazandı

2024-09-19 07:09 - Politika

Çocuklar kaç yaşından sonra sosyal medya kullanabilir?

2024-09-19 06:39 - Gündem

Elon Musk'ın canını sıkacak Starlink araştırmasının sonucu

2024-09-19 06:08 - Teknoloji

Turanlı, Candan kardeşler için ‘İnternetçi ablaların bana karşı bir eylemi yok’ dedi

2024-09-19 05:38 - Politika

Kıdemli Siber Güvenlik Uzmanı Onur Oktay'dan önemli uyarı

2024-09-19 05:09 - Politika

18 Eylül Dünya Eşit Ücret Günü, cinsiyete dayalı gelir farkını yeniden gündeme taşıdı

2024-09-19 04:38 - Ekonomi

CHP lideri Özel, Sosyalist Enternasyonel toplantısı için 24 Eylül’de ABD’ye gidiyor

2024-09-19 04:08 - Gündem

Sultanbeyli'de korkutan yangın: Mahsur kalanlar kurtarıldı

2024-09-19 03:38 - Gündem

PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son dakika golüyle güldü!

2024-09-19 03:09 - Gündem

İlgili Haberler

'CHP'den ayrılacak' iddiası... Mansur Yavaş konuya açıklık getirdi!

22:38 - Politika

Maden işçisi, Cengiz’e açtığı davayı kazandı

07:09 - Politika

Turanlı, Candan kardeşler için ‘İnternetçi ablaların bana karşı bir eylemi yok’ dedi

05:38 - Politika

Kıdemli Siber Güvenlik Uzmanı Onur Oktay'dan önemli uyarı

05:09 - Politika

‘Karar istinafta onandı’ iddiası… İmamoğlu’nun avukatından ‘ahmak davası’ açıklaması!

19:08 - Politika

Günün Manşetleri

Ezgi Kılıç'tan bronz madalya!

15:39 - Gündem

Taksilerde ve toplu taşıma araçlarında yeni nesil akıllı taksimetre kullanılmasına karar verildi

15:38 - Gündem

Portekiz'de gündem Orkun Kökçü ve Kerem Aktürkoğlu: 'Türk büyüsü'

15:09 - Gündem

Trabzonlu Kıbrıs gazisi, vücudunda kalan mermi çekirdeğini yıllar sonra öğrendi

15:08 - Gündem

3000 Dolarlık Plaj Voleybol Şampiyonası

14:39 - Spor