?>

Neandertaller olmasaydı 'soyumuz tükenebilirdi'

Fosillerin DNA'ları üzerinde yapılan yeni bir araştırma, büyük bir nüfusa ulaşmadan önce insanların soylarının birçok kez tükendiğini ortaya koydu.

Teknoloji - 2 hafta önce

SPLBilim insanları antik insan topluluklarının nasıl evrimleştiğini DNA analiziyle ortaya koyuyor

Fosillerin DNA'ları üzerinde yapılan yeni bir araştırma, büyük bir nüfusa ulaşmadan önce insanların soylarının birçok kez tükendiğini ortaya koydu.

Bu yeni araştırma ayrıca Neandertal kuzenlerimizin başarımızdaki rolüne de ışık tutuyor.

Uzun bir süredir Afrika'dan ayrıldıktan sonra Avrupa kıtasındaki bu türe egemen geldiğimiz düşünülse de, yeni çalışmalar yalnızca Neandertallerle çiftleşen insanların gelişmeye devam ettiğini, diğerlerinin soyunun tükendiğini gösteriyor.

Hatta, Neandertal genleri bizi daha önce karşılaşmadığımız yeni hastalıklardan koruyarak gelişmemizde büyük rol oynamış olabilir.

Araştırma ilk kez, Homo sapienlerin (modern insan) Afrika'yı terk ettikten sonra Neandertallerle çiftleştiği ve ardından dünyanın daha geniş kesimlerine yayıldığı 48.000 yıl önceki kısa bir döneme odaklanıyor.

Homo sapienler bundan önce Afrika kıtasından geçmişti, ancak yeni araştırma, türler arasında çiftleşmenin olmadığı dönemde yaşayan bu popülasyonların hayatta kalmadığını gösteriyor.

Almanya'daki Max Planck Evrimsel Biyoloji Enstitüsü'nden Profesör Johannes Krause,'a göre modern insanların tarihinin artık yeniden yazılması gerekecek.

"Modern insanları, 60.000 yıl önce Afrika'dan çıkıp gezegendeki en başarılı memeli olmak için tüm ekosistemlere yayılan büyük bir başarı hikayesi olarak görüyoruz. Ancak başlangıçta öyle değildik, birçok kez neslimiz tükendi."

Uzun bir süre, hayatta kalan tek insan türünün nasıl evrimleştiğini çözmek, yüz binlerce yıl önce yaşamış atalarımızın fosilleşmiş kalıntılarının şekillerine bakmaya ve anatomilerinin zamanla nasıl değiştiğini gözlemlemeye dayanıyordu.

Antik kalıntılara seyrek rastlanıyordu ve genellikle hasar görmüş durumdalardı. Ancak binlerce yıllık kemiklerden genetik kodu çıkarma ve inceleme imkanı, gizemli geçmişimizin üzerindeki sis perdesini kaldırdı.

Fosillerdeki DNA, bireylerin hikayesini, birbirleriyle nasıl ilişkili olduklarını ve göç örüntülerini anlatır.

Homo sapienlerin Neandertallerle başarılı bir şekilde çiftleşmesinden sonra bile, Avrupa'daki nüfusu sorunlarla karşılaştı.

Neandertallerle çiftleşen ve onlarla birlikte yaşayan ilk modern insanlar 40.000 yıl önce Avrupa'da tamamen yok oldular - ancak geride dünyaya daha da yayılacak kuşakları bıraktılar.

Sonunda Avrupa'ya dönerek buraya yerleşenler, bu ilk uluslararası öncülerin atalarıydı.

BBC

Bunun nedenini kimse bilmiyor, ancak yeni kanıtlar bizi türümüzün onları avlayarak yok ettiği ya da onlara bir şekilde, fiziksel veya entelektüel olarak üstün olduğumuz teorilerinden uzaklaştırıyor.

Profesör Krause bunun çevresel faktörlerden kaynaklandığı görüşünü destekliyor.

"Bu dönemde Avrupa'da hem insanlar hem de Neandertaller yok oldu. Eğer biz başarılı bir tür olarak bölgede yok olduysak, daha küçük bir nüfusa sahip olan Neandertallerin yok olması büyük bir sürpriz değil."

SPLBir Neandertal kafatası. Yaklaşık 40.000 yıl önce nesli tükenene kadar bu türle binlerce yıl birlikte yaşadık

Londra'daki Doğa Tarihi Müzesi'nden Profesör Chris Stringer'a göre, iklim o zamanlar inanılmaz derecede dengesizdi. Bazen bir insanın yaşam süresi içerisinde, hava bugünkü kadar sıcakken daha sonra dondurucu soğuklar ortaya çıkabiliyordu.

"Çalışma, gezegendeki zamanlarının sonuna doğru Neandertallerin sayıca çok az olduğunu, birlikte yaşadıkları modern insan türlerinden daha az genetik çeşitliliğe sahip olduklarını ve kolayca yok olmanın eşiğine gelmiş olabileceğini gösteriyor" dedi.

Science dergisinde yayınlanan ayrı bir DNA çalışması, modern insanların Neandertallerden evrimsel bir avantaj sağlamış olabilecek bazı temel genetik özelliklere sahip olduğunu gösteriyor.

Bunlardan biri bağışıklık sistemleriyle ilgili. İnsanlar Afrika'dan çıktıklarında, daha önce hiç karşılaşmadıkları yeni hastalıklara karşı aşırı derecede hassas durumdalardı. Neandertallerle melezleşme, daha sonraki kuşaklara koruma sağladı.

Stringer'a göre, "Belki de Neandertal DNA'sı elde etmek başarının bir parçasıydı çünkü bize Afrika dışında daha iyi uyum sağlama yetenekleri sağladı".

"Biz Afrika'da evrim geçirdik, oysa Neandertaller Afrika dışında evrim geçirdi. Neandertallerle melezleşerek bağışıklık sistemimizi hızlıca onarmış olduk."

Haftanın Öne Çıkanları

Neandertaller olmasaydı 'soyumuz tükenebilirdi'

2024-12-14 03:09 - Teknoloji

Preply, kişilik tiplerinin dil öğrenme başarısına etkisini araştırdı

2024-12-14 02:38 - Gündem

Günlerdir kayıptı, boş arazide cansız bedeni bulundu

2024-12-14 02:08 - Gündem

İstanbul'da 20 ilçenin emniyet müdürü değişti

2024-12-14 01:39 - Gündem

Hüseyin Yücel'den teknik direktör açıklaması: 'Sergen Yalçın'ı istemiştim'

2024-12-14 01:09 - Gündem

Birleşik Metal-İş'in grevi 60 gün süreyle yasaklandı

2024-12-14 00:39 - Gündem

THY, uçakta tehditler savuran Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Abdulkadir Özcan'ı kara listeye aldı

2024-12-14 00:09 - Gündem

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı bütçesi görüşülüyor…

2024-12-14 00:08 - Kıbrıs

Sözlü tartışma fiziki müdahaleye dönüştü: Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!

2024-12-13 23:39 - Politika

Sibel Tatar, KİKEV Başkanı Doğru ve beraberindeki heyeti kabul etti

2024-12-13 23:38 - Gündem

İlgili Haberler

The Game Awards 2024'te duyurulan oyunlar

20:38 - Teknoloji

Meta hakkındaki rekabet soruşturması sonlandırıldı

03:08 - Teknoloji

Kasım ayının en güçlü Android telefonları açıklandı

23:08 - Teknoloji

Samsung ilginç bir patent başvurusunda bulundu

17:08 - Teknoloji

Samsung'un Android 15 temelli arayüzü ortaya çıktı

00:09 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: 1960’lı yıllardan beri Rumların dezenformasyonuyla mücadele ediyoruz

21:09 - Gündem

17 yaşındaki çocuk 12 yaşındaki kuzenini av sırasında vurdu: Ailesi de tutuklandı

21:08 - Gündem

75 yaşındaki kayıp Mehmet Gökmen aranıyor

20:39 - Asayiş

Kuzeyboru sahasında Galatasaray'ı mağlup etti!

20:38 - Gündem

Dünyada en çok kullanılan isimler belli oldu

20:09 - Gündem