?>

“Türk Dünyası Etno-Moda Buluşması” etkinliği düzenlendi

3 Ekim Türk Devletleri İşbirliği Günü çerçevesinde, Türk devletlerinin kültürel bağlarını pekiştirmek ve kadim dostluklarını sergilemek amacıyla bu yıl 7’incisi düzenlenen TÜRKSOY Etno-Moda Buluşması ,…

Kıbrıs - 3 saat önce

3 Ekim Türk Devletleri İşbirliği Günü çerçevesinde, Türk devletlerinin kültürel bağlarını pekiştirmek ve kadim dostluklarını sergilemek amacıyla bu yıl 7’incisi düzenlenen TÜRKSOY Etno-Moda Buluşması , Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı ve Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği iş birliğiyle KKTC’de gerçekleştirildi.

Acapulco Resort Otel’de yer alan etkinlikte, “Türk Devletleri Diplomasi Paneli” de yer aldı.Kıbrıs Türk Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı İçim Çağıner Kavuklu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin köklü tarihi ve kültürel mirasıyla Türk dünyasının bir parçası olduğunu vurguladı.

Günümüzde, Türk devletlerinin bağlarını sağlamlaştırarak, güçlenmesinin elzem olduğunu bunda da, sanatsal ve kültürel köprülerin büyük önem taşıdığını ifade eden Kavuklu, GİKAD’ın , TÜRKSOY ile işbirliğiyle kültürel zenginlikleri geleceğe taşımak ve bağları güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğini belirtti.TÜRKSOY Kültür ve Sanat Daire Başkanı Arman Nurmak Hamatuly de TÜRKSOY’un ,Türk halklarının yakınlaşması, kültürel işbirliğinin geliştirilmesi, zengin kültürel değerlerin dünyaya tanıtılması amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Hamatuly , Türk Dünyasının önemli bir parçası olan KKTC’nin bu çalışmalara aktif katılımı ve Kıbrıslı Türklerin her etkinlikte temsil edilerek , kültürel değerlerinin tanıtılmasının teşkilatın önceliği olduğunu vurguladı.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Çiğdem Erdoğan da, kurulduğu günden beri , KKTC’de kadınları her alanda geliştirmek, istihdam yaratmak, ülkeye katkıda bulunmak ve KKTC’yi dünyaya tanıtmak için önemli çalışmalara imza atan GİKAD’ın , bugün artık ülkeler arası diplomasiye çok önemli katkılar sunmaya başladığını ifade etti.

TC Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim ise Türk Dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıslı Türklerin, Türk Dünyasıyla siyasi sosyal ekonomik ve kültürel bağlarının her geçen gün artmasının memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Serim, Kıbrıslı Türklerin Türk Devletleri Teşkilatıyla, eğitimden bilime, ticaretten ve ekonomiye varan her alanda, bağların kuvvetlendirecek çalışmalar yapılmasının önemine vurgu yaptı.Etkinliğin,KKTC’nin Türk Dünyasıyla kültürel ve sanatsal köprülerle kardeşlik bağlarının sağlamlaştırılmasına katkı sağladığını söyleyen Serim, KKTC’nin başta TÜRKSOY olmak üzere TDT çatısı altındaki kuruluşlarla yakın ilişki içinde olmasının önemine dikkat çekti.

Serim, “İçinden geçmekte olduğumuz zorlu dönemde, dünyada ve özellikle bölgemizde karşı karşıya olduğumuz güvenlik sınamaları karşısında, garantör ülke olarak KKTC’nin güvenliğini kendi güvenliğimizden ayrı görmüyoruz. Bu sınamalar aynı zamanda, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında birleşmemiz önemini de ortaya koymuştur.”diye konuştu.

Kıbrıs meselesi sadece Kıbrıs Türkünün değil tüm Türk Dünyasının meselesi olduğunu da vurgulayan Serim, KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatına 2022’de gözlemci üye olmasıyla, doğrudan temas ve üst düzey ilişkilerin arttığını anımsattı..Serim, Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliği ve eşit uluslararası statüsünün tescil edilmesi, KKTC’nin uluslararası toplum nezdinde hak ettiği konuma kavuşması için Türkiye Cumhuriyeti’nin adım atmaya devam edeceğini vurguladı.

Cumhuriyet Meclis Başkanı Zorlu Töre de, Türk Devlet ve topluluklarının , kültürden sanata ekonomiden iş yaşamına her alanda daha fazla kaynaşması gerektiğini vurgulayarak, dilde, fikirde ve işte birliğin mutlaka gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.

Türk Devletleri teşkilatına gözlemci üye olan KKTC’nin, teşkilata gönülden bağlı olduğunu vurgulayan Töre, “Bütün Türk devletlerinin sahip olduğu topraklar , Ne mutlu Türküm diyen herkesin vatanıdır” diye konuştu.

Töre, “Vatanımıza sahip çıkmazsak,Gazze’de Lübnan’da yaşananları yaşarız. Birleşmiş Milletler nerede, Güvenlik Konseyi nerede? Yahudilerin,Siyonzim'in yanında yer alıyorlar. 146 ülkenin tanıdığı Filistin’de soykırım devam ediyor, ama Türk ordusu burada , bizim kılımıza dokunamazlar.” dedi.

Konuşmaların ardından, Türksoy KKTC Temsilcisi Güler Fedai, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, TİKA Lefkoşa Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, Turizm ve Destinasyon Geliştirme Derneği Başkanı Sabriye Kocabalkan’ın konuşmacı olduğu “Türk Devletleri Kültürel Diplomasi Paneli” gerçekleşti.Etkinlikte daha sonra, 12 ülkeden 12 tasarımcının tasarımlarının yer aldığı defile,Türk Dünyası’nın zengin kültürel mirasları, Etno-Moda unsurlarıyla bir araya getirerek bir kültürel şölen sundu.

Defileyi Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar da izledi.

Defilenin ardından bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Dünyasının bir parçası olarak , bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan , Türk Dünyasını KKTC’de ağırlamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Tatar,TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Liderliğinde yapılan çalışmalarla KKTC ile Türk Dünyası arasında oluşturulan işbirliğinin önemine vurgu yaptı.Etkinlikte , Türk Dünyasının Orta Asya’dan bu günlere taşınan kültürel mirasın sergilendiğini dile getiren Tatar, tüm bu ortak mirasın Türk devletlerini birbirine bağlayan tarihi değerler olduğunu vurguladı.

Konuşmanın ardından, organizasyonun gerçekleşmesine katkı koyanlara plaket takdim edildi.

Haftanın Öne Çıkanları

“Türk Dünyası Etno-Moda Buluşması” etkinliği düzenlendi

2024-10-04 13:39 - Kıbrıs

Karadeniz'de palamut avı devam ediyor: Palamut fiyatları 100 liranın da altına indi...

2024-10-04 13:38 - Ekonomi

KSTU soruşturması:S.G. ile A.S’nin davası ağır cezaya havale edildi

2024-10-04 13:09 - Asayiş

Seçil Erzan tekrar hakim karşısında: 4 yeni davadan yargılanıyor

2024-10-04 13:08 - Gündem

Karadeniz'de palamut avı: Fiyatlar düşüşte

2024-10-04 12:39 - Gündem

Akansoy: Hükümette de, cumhurbaşkanlığında da güçlü bir zemine basacağız

2024-10-04 12:38 - Kıbrıs

Hizbullah'a yakın bir kaynak: 'Nasrallah gizli bir yerde geçici olarak defnedildi'

2024-10-04 12:09 - Gündem

Euroleague başladı

2024-10-04 12:08 - Spor

TÜİK açıkladı: Genel devlet açığı katladı! 1 trilyon 272 milyar TL'ye çıktı...

2024-10-04 11:38 - Gündem

Hollanda'da gündem Dusan Tadic: 'Haklı galibiyeti önledi'

2024-10-04 11:08 - Gündem

İlgili Haberler

Küçük: “KKTC, jeostratejik açıdan Türk dünyasının Akdeniz’deki güvenli limanıdır”

14:09 - Kıbrıs

Akansoy: Hükümette de, cumhurbaşkanlığında da güçlü bir zemine basacağız

12:38 - Kıbrıs

Töre, “Türk Devletleri İşbirliği Günü” dolayısıyla mesaj yayımladı

22:09 - Kıbrıs

Barolar Birliği Güney Kıbrıs’taki tutuklamalar hakkında Avrupa Konseyi temsilcileriyle görüştü

21:39 - Kıbrıs

Strazburg’da bulunan Meclis AKPA heyeti çalışmalarını tamamladı

20:08 - Kıbrıs

Günün Manşetleri

Mermer kaplama kırılmıştı: Müslüme'nin mezarındaki tahribatın nedeni belli oldu

16:09 - Gündem

Eylül ayı hayat pahalılığı oranı yüzde 2,53

16:08 - Gündem

Futboltenisi Romanya’ya hazırlanıyor

15:39 - Spor

İş yerinde uyuşturucuyla yakalanan 3 kişi tutuklandı

15:38 - Gündem

İsrail’de iki ay sonra ilk kez sirenler çalıyor

15:09 - Gündem