Gazete Oksijen'de yer alan habere göre, San Francisco'da yaşayan İsviçreli bir kripto girişimcisi Stefan Thomas'ın hikayesi dünyada birçok hacker ve şifreleme uzmanları tarafından yıllardır takip ediyor. Thomas, 2011 tarihli bir IronKey USB depolama cihazının sahibi. İçinde 7002 Bitcoin var ancak 3 kelimeden oluşan şifresi yıllardır kayıp. Thomas, 2011’de çektiği bir Youtube videosu için aldığı ödeme olan bu kripto serveti USB’ye kaydettikten sonra bir kenara attı.
7002 Bitcoinlik unutulan servet, 14 Kasım 2023, 15:00 itibarıyla toplamda 254 milyon 246 bin 121 dolara tekabül ediyor. O dönemde Bitcoin 1 doların altındaydı. Ancak Bitcoin 60 bin doları görünce bir anda USB’nin içindeki servet yarım milyar dolara ulaştı. Thomas, bu hayalleri süsleyen varlığa ulaşmak için 8 denemede bulundu ancak başarısız oldu. 10’uncu denemede de başarısız olması durumunda içindeki tüm verilerin silinmesi tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için cihazı İsviçre’de bir banka kasasına koydu ve dünyadaki beyaz hackerlara ve kriptografi uzmanlarına kendisine yardım etmeleri çağrısında bulundu.
NEDEN REDDETTİ?
IronKey, ABD ordusunun desteğiyle üretilmiş bir şifreleme mekanizmasına sahip olduğu için şimdiye dek kimse onu ikna edemedi. Ta ki bugüne kadar. Seattle’da kendilerine Unciphered adını veren bir hacker grubu, 8 aylık bir uğraş sonucunda 10 denemelik limiti aştıklarını duyurarak Thomas’ınkinin ikizi olan bir Ironkey’in şifresini 200 trilyon deneme sonunda kırmayı başardıklarını açıkladı. Wired dergisi kendi gönderdikleri 3 IronKey’in şifresinin aynı grup tarafından kırılması üzerine bu iddiayı haberleştirdi.
"GEL SENİ SERVETİNE KAVUŞTURALIM"
Unciphered ekibi de bir YouTube videosu çekerek Thomas’a "Gel seni servetine kavuşturalım" çağrısı yaptı. Ancak Thomas, Unciphered'ın komisyon veya ücretini tartışmaya bile başlamadan önce teklifi nazikçe reddetti. Bir yıl önce iki farklı hacker ekibiyle anlaşma yapmış olduğunu “Başka bir uzman grubu ile kurtarma üzerinde çalışmaktayım, bu nedenle yeni biriyle pazarlık yapmam artık mümkün değil” diye açıkladı.
Kripto para izleme şirketi Chainalysis’e göre unutulan veya kaybedilen Bitcoin’lerin değeri 160 milyar dolar düzeyinde. Unciphered'ın operasyon direktörü Nick Fedoroff “IronKey’i kırdık ama şimdi Stefan'ı kırmamız gerekiyor. Bu işin en zor kısmı gibi görünüyor” dedi. Thomas’ın bu heyecan verici teklifi reddetmesinin sebebini ise New York Times’a verdiği bir röportajdan anlamak mümkün. Thomas gazeteye, "Kripto varlıklardan artık hesabını benim bile tam olarak bilemediğim kadar zengin oldum. Artık o USB’nin içindeki miktar beni o kadar da heyecanlandırmıyor" demişti.
NASIL BAŞARDILAR?
Unciphered bir IronKey'i bir CT tarayıcı ile taradı, ardından onu parçalamak için gerekli karmaşık cerrahiyi başlattılar. Hassas bir lazer kesim aracı kullanarak USB sürücünün kriptografik sırlarını saklayan Atmel çipini oyarak çıkardılar. Bu çipi nitro asit içine koyarak decap yöntemi ile işlediler, müdahaleyi önlemek amacıyla tasarlanmış epoksi katmanlarını çıkardılar. Ardından çipi, her katmanın fotoğraflarını optik mikroskoplar veya tarama elektron mikroskoplarıyla çekerek, bir mikronun bir kesirini bir kereden fazla çıkarmadan yüzeyinden çıkardılar ve işlemi, çipin işlemcisine ait tam 3D modeli oluşturana kadar tekrarladılar. Bunun için milimetrenin onda biri boyutunda kablolar kullandılar. Ayrıca Atmel çip üzerinde çalışmış olan mühendislerle görüşmeler yaptılar. Sonunda Project Everest adını verdikleri çalışma başarıya ulaşınca ‘Everest’e tırmandık’ açıklamasıyla başarılarını ilan ettiler.
patronlardunyasi.com