?>

Uzmanlardan 'konserve' uyarısı: Kendinizi bile bile zehirlemeyin!

Diyetisyen Cansu Arslan, uygun şartlarda hazırlanmayan konservelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek köpüren veya fışkıran konservelerin tüketilmemesi gerektiğini söyledi.

Sağlık - 2 hafta önce

Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi haline gelen kahvaltılık soslar, turşular ve reçellerin yanı sıra konserve ürünleri de sıkça tüketilmeye başlanıyor. Ancak uzmanlar, konserve ürünlerinin sağlıklı bir şekilde hazırlanması ve saklanması için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Diyetisyen Cansu Arslan, uygun koşullarda hazırlanmayan konservelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, bu konuda uyarılarda bulundu.

Arslan, konservelerin hazırlık aşamasında temizlenmemiş, zedelenmiş sebze ve meyvelerin kullanılması durumunda besin zehirlenmelerine neden olabileceğini ifade etti. Konservelerin kapaklarında meydana gelen şişkinliğin (bombaj) sağlık için risk oluşturduğuna dikkat çeken Arslan, "Kapaklarında bombaj adı verilen şişkinlik bulunan konserveler sağlığımız için tehlikelidir. Bu tür konserveler açıldığında fışkırma veya köpürme görülüyorsa kesinlikle tüketilmemelidir" dedi.

DOĞRU SAKLAMA ŞART

Diyetisyen Cansu Arslan, konservelerin doğru şekilde saklanmasının hayati önem taşıdığını söyledi. Konservelerin, pişirme işlemi uygulanarak cam kavanozlarda saklanması gerektiğini belirten Arslan, ürünlerin serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edilmesinin önemini vurguladı. Ayrıca, açıldıktan sonra tüketilmeye başlanan konservelerin kalan kısmının 1-3 gün içinde buzdolabında saklanarak tüketilmesi gerektiğini söyledi.

CLOSTRİDİUM BOTULİNUM RİSKİ

Arslan, konservelerde kapakların şişmesi durumunda clostridium botulinum bakterisinin bulunabileceğini belirterek, bu bakterinin ürettiği toksinlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu. "Clostridium botulinum bakterisi, besin zehirlenmelerine yol açabilir. Eğer kusma, görme bozukluğu veya bağırsak fonksiyonlarında değişiklik gibi belirtiler görülürse, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" dedi.

Konserve ürünlerinin güvenli bir şekilde tüketilmesi için doğru hazırlık ve saklama koşullarına dikkat edilmesi gerektiği bir kez daha hatırlatıldı.

Haftanın Öne Çıkanları

Uzmanlardan 'konserve' uyarısı: Kendinizi bile bile zehirlemeyin!

2024-12-10 14:08 - Sağlık

AKSA Süper Lig’de 12. hafta

2024-12-10 14:08 - Spor

Suriyeli büyükelçi, Esad'ı topa tuttu: Utanç verici ve aşağılayıcı

2024-12-10 13:39 - Gündem

Voleybol U 16’da GMBŞS şampiyon

2024-12-10 13:38 - Spor

Jokic ‘en değerli oyuncu’

2024-12-10 13:09 - Spor

İSKİ açıkladı: 10 Aralık İstanbul baraj doluluk oranı yüzde kaç?

2024-12-10 13:08 - Gündem

Evlerde arama yapıldı... Tokat ve İstanbul'da 'silah kaçakçılığı' operasyonu: 12 göza

2024-12-10 12:39 - Gündem

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği: Sağlık hizmetlerini ve hasta haklarını güvence altına almalıyız

2024-12-10 12:38 - Kıbrıs

Zonguldak'ta restorana ateş açan 2 sanığa hapis cezası!

2024-12-10 12:09 - Gündem

Girne’de bazı bölgelerde yarın 3 saatlik elektrik kesintisi olacak

2024-12-10 12:08 - Kıbrıs

İlgili Haberler

Yüzde 80'i ergenlikte ortaya çıkan skolyozun erken tanısı için ailelere uyarı

18:08 - Sağlık

İnme tedavisinde “zaman” kritik önem taşıyor

12:08 - Sağlık

Oxford sözlüğünde geçen 'Beyin çürümesi'nin ilacı dijital detoks yapmak

14:38 - Sağlık

Beyin sisi hafife alınmamalı: Bu belirtiler varsa dikkat

11:39 - Sağlık

Resmi Gazete'de yayımlandı: 26 bin 673 sözleşmeli sağlık personeli alınacak

01:39 - Sağlık

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu: 1960’lı yıllardan beri Rumların dezenformasyonuyla mücadele ediyoruz

21:09 - Gündem

17 yaşındaki çocuk 12 yaşındaki kuzenini av sırasında vurdu: Ailesi de tutuklandı

21:08 - Gündem

75 yaşındaki kayıp Mehmet Gökmen aranıyor

20:39 - Asayiş

Kuzeyboru sahasında Galatasaray'ı mağlup etti!

20:38 - Gündem

Dünyada en çok kullanılan isimler belli oldu

20:09 - Gündem