?>

Zorunlu eğitimden son dört yılın çıkarılması tartışması tepki çekti: 'Lise eğitimi haktır'

Prof. Dr. Ali Ekber Şahin: “Bugün her türlü şiddete, orantısız güce, insan haklarına ve hukuka aykırı uygulamalara rağmen anayasal haklarına ve geleceğine sahip çıkmaya çalışan, demokratik ve barışçıl gösteri hakkını kullananlar, lise eğitimi almış ya da almakta olan ?

Eğitim - 6 saat önce

Zorunlu eğitimin son 4 yılınınyani lise döneminin “zorunlu”olmaktan çıkarılması birsüredir tartışılıyor. Milli EğitimBakanlığı cephesinde “ara eleman”istihdamı sorunun çözülmesi içinbunun gerekli olduğunu düşünenlerbulunurken, eğitimcilerlisenin zorunlueğitimden çıkarılmasınınçocuk işçiliği ve kızçocuklarının eğitimdışına itilmesi riskiniartıracağını söylüyor. Hacettepe ÜniversitesiEğitim Fakültesi öğretimüyesi Prof. Dr. Ali EkberŞahin, “Lise eğitimi zorunlueğitim kapsamındançıkarılarak ‘hayatınreddedilmişleri’ eğitim sistemidışına itilmek istenmektedir.Bu şekilde uluslararası karşılaştırmasınavlarında başarılı ve eğitimdeniteliği artırmış görünmekamaçlanmaktadır” dedi.

Zorunlu eğitimin, eğitim hakkınaulaşmada önemli bir işleve sahipolduğunu vurgulayan Prof. Şahin,şöyle devam etti:

“Lise eğitiminin zorunlueğitim kapsamında tutuluptutulamayacağını tartışmak yerineherkese lise düzeyinde nitelikli bireğitimin neden verilemediğinintartışılması gerekir. Ayrıcaliselerdeki disiplin problemleriyine ‘hayatın reddedilmişlerini’sistem dışına iterek çözülmeyeçalışılmaktadır. Lise eğitiminizorunlu eğitim dışında tutma niyetisiyasal gerekçelere de sahiptir.Bugün her türlü şiddete, orantısızgüce, insan haklarına ve hukukaaykırı uygulamalara rağmenanayasal haklarına ve geleceğinesahip çıkmaya çalışan, demokratikve barışçıl gösteri hakkını kullananöğrencilerimiz lise eğitimi almışya da almakta olan öğrencilerdir.Liseli, üniversiteli öğrencilerinhak arayışında olmaları şaşırtıcıdeğildir. Ezenler hiçbir zamanezilenlerin özellikle eğitim yoluylaözgürleşmesini istemezler. Herbireyin mutlaka nitelikli bir liseeğitimine devamı sağlanmalı,üniversiteye erişim yolu açıktutulmalıdır. Lise eğitiminizorunlu eğitim kapsamındançıkarma niyeti ekonomikgerekçeler de içermektedir.Yönetenler, lise eğitiminizorunlu eğitimin dışındatutmayı bir tasarruf tedbiriolarak görmekte, kısa yoldaneğitimin maliyetinin düşürmeyihedeflemektedirler. Liseye devamınzorunlu olmaktan çıkarılmasıylasermaye çevreleri için ucuz işgücüyaratılacak ve üretimin maliyetidüşürülecektir.”

NASIL OLMALI?

Araştırma sonuçlarının, ilkokulabaşlama yaşının 72 aydan önceolmaması gerektiğini gösterdiğinibelirten Şahin, “Bu nedenle zorunlueğitimin yapısı en az bir yıl süreliokul öncesi eğitim, 6 yıl süreliilkokul, farklı bir tür barındırmayan3 yıl süreli ortaokul ve 3 yıl sürelitür çeşitliliği azaltılmış liselerdenoluşmalıdır” diye konuştu.

ÖZGÜR VE EŞİT BİR TOPLUM İÇİN

Çağdaş Yaşamı DesteklemeDerneği (ÇYDD) Genel BaşkanıProf. Dr. Ayşe Yüksel de “‘Liseeğitimi zorunlu olmalı mı’ sorusuyalnızca pedagojik değil, aynızamanda sosyolojik, ekonomikve ideolojik bir sorudur. Budönemi tüm gençler içinerişilebilir ve zorunlukılmak; toplumsal eşitlikaçısından fırsatları dengeler,ekonomik kalkınma içinnitelikli insan kaynağıoluşturur, kültürel dönüşümve demokratik bilinçaçısından katkı sağlar” dedi.

Özellikle dijital çağın hızladönüştürdüğü işgücü yapısında,yalnızca temel eğitimle yetinmeninbireyi ve toplumu geri bırakmariskini taşıdığını vurgulayan Prof.Yüksel, şunları söyledi:

“Atatürk’ün eğitim devrimleri,bireyin düşünsel özgürlüğünü esasalır. Bu nedenle lise düzeyindeeğitimin herkes için ulaşılabilir veteşvik edilen bir yapıda olması,onun vizyonunun doğal birdevamıdır.

Lise eğitimi, özellikle kızçocukları için erkenyaşta evlilik, istismarve yoksulluğun zincirinikırmanın ilk adımıdır. BugünTürkiye’de lise eğitimi fiilenyaygınlaşmış olsa da hâlâekonomik, sosyal ya dakültürel engeller nedeniylebinlerce genç bu hakkıkullanamıyor. Zorunlu lise eğitimi;yalnızca bir yasal düzenlemedeğil, toplumsal bir irade beyanıanlamına gelir. Lise eğitimi zorunluolmalı; çünkü çağdaş, özgür veeşit bir toplumun temeli ancak buşekilde atılabilir.”

Haftanın Öne Çıkanları

Boğaz’da seyir halindeki kamyonette yangın çıktı

2025-03-29 14:39 - Asayiş

Hristodulidis Rum Başkanlık Sarayı’nda bugünkü görüşmeyle ilgili detaylar açıkladı

2025-04-03 02:38 - Dünya

Maltepe'de tarihi miting... Dilek İmamoğlu: 'Ekrem'e ceza işlemez!'

2025-03-29 15:08 - Gündem

Son Dakika... Trump 'vergi' hamlelerini duyurdu: Çin, Avrupa Birliği, İngiltere, Türkiye..

2025-04-03 02:39 - Dünya

Turpun faydaları neler? Turp neye iyi gelir?

2025-03-29 15:39 - Yaşam

Mert Hakan Yandaş'tan hakeme tepki: 'Ben neden kırmızı kart gördüm?'

2025-04-03 03:08 - Gündem

Araştırma: Beyin hangi yaşta yaşlanmaya başlıyor?

2025-03-29 16:08 - Dünya

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında can kaybı 50 bin 423’e yükseldi

2025-04-03 03:09 - Dünya

Suriye İnsan Hakları Takip Komitesi'nden 'Alevi Soykırımı' Raporu

2025-03-29 16:39 - Dünya

Birleşik Kamu İş: TRT, iktidarın değil, tüm vatandaşların kanalı olmak zorundadır

2025-04-03 03:38 - Gündem

İlgili Haberler

Tutuklu öğrencilere eğitim engeli: Sınav sorunu çözüm bekliyor

05:39 - Eğitim

2025 MSÜ tercihleri bitti mi? MSÜ tercihleri ne zaman bitiyor? MSÜ tercihleri nasıl yapılır?

15:38 - Eğitim

2025 IBB burs ödemeleri 2. taksit yattı mı? IBB bursu 2. taksiti ne zaman yatacak?

18:09 - Eğitim

LGS başvuruları başladı mı? LGS başvurusu nasıl yapılır?

13:09 - Eğitim

İktidar, kendi öğretim izlencesi çalışmasını yok saydı: 'Eğitim politikası değil, kaçış planı&#

08:39 - Eğitim

Günün Manşetleri

“Girne Fest 25″te sahne alacak sanatçılar için öneri çağrısı…

11:39 - Kıbrıs

Trump 'Zengin olmak için harika bir zaman' dedi... Gerçekten öyle mi?

11:38 - Dünya

Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye Okçuluk Federasyonu Eğitim Kurulu Başkanı ve heyetini kabul etti

11:09 - Kıbrıs

Fenerbahçe kadroda düşünmemişti: Serdar Aziz'den veda kararı!

11:08 - Gündem

Psikologlar yeni yönetmeliğe tepkili: ‘Düzenleme değil, yok sayma!’

09:08 - Gündem