Gündem

AKP’nin ‘Sağlıkta dönüşüm programı’ döneminde 17 doktor yaşamını yitirdi: ‘Ceza yasası değişmeli’

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Ömer Özkan Özdemir, cezasızlık iklimine değinerek, ‘Sağlık personelini dövme özgürlüğü var’ algısı değişmeli’ diye konuştu.

AKP’nin ‘Sağlıkta dönüşüm programı’ döneminde 17 doktor yaşamını yitirdi: ‘Ceza yasası değişmeli’
12-11-2024 04:38

Neredeyse her gün sağlıkta yeni bir şiddet olayının yaşandığı ülkemizde cezasızlık iklimi de yeni saldırılara ortam yaratıyor. Geçen eylülde Mersin’in Toroslar ilçesinde bulunan Yalınayak Aile Sağlık Merkezi’nde doktor B.Y’ye tekme atan, hemşire A.Y.B’yi yere düşürüp boğmaya çalışan, hakaret ve tehditler savuran saldırgan tutuklanmıştı. “Nitelikli basit yaralama, tehdit, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaretlik suçlamalarıyla hakkında iddianame düzenlenen zanlı, ilk duruşmada mahkeme tarafından “Atılı suçun vasıf ve mahiyeti, muhtemel ceza miktarı ve tutuklulukta geçirdiği süre” gerekçe gösterilerek tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Bir sonraki duruşma tarihi ise 30 Ocak 2025 olarak belirlendi.

Cumhuriyet’e konuşan hemşire A.Y.B., karara “Korkuyorum, beni ölümle tehdit eden, öldürmek için boğazımı iki eliyle var gücüyle sıkan şahıs ‘basit yaralama’dan işlem gördüğü için serbest kaldı, tutuksuz yargılanacakmış. Kanunlar ne zaman koruyacak, ben ya da benim gibi kadınlar, sağlık çalışanları ölünce mi?” tepkisini gösterdi.

‘KOLLUK BİRİMİ’ ÖNERİSİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Ömer Özkan Özdemir, sağlıkta şiddetin AKP ile beraber başka bir seviyeye evrildiğine işaret etti. Özdemir, Cumhuriyet tarihi boyunca öldürülen18 doktorun 17’sinin AKP’nin “sağlıkta dönüşüm programı” döneminde yaşamını yitirdiğine dikkat çekti. Saldırıya uğrayan doktorların ölüm kayıtları 1988’den beri tutuluyor. Özdemir, “Sistemdeki tüm tıkanıklık sağlığa erişimde tüm sorunlar hekimler ve sağlık çalışanları üzerinden çözülmeye çalışıyor. Kışkırtılmış bir sağlık talebi, piyasacı bir sağlık sistemi yaratıldı. Hekimler şiddetin odağı haline getirildi” dedi. Özdemir, “Sağlık Hizmetleri Temel Yasası’nda değil, Ceza Yasası’nda değişiklik yapılmalı. Özel kolluk birimi oluşturulmalı. Sağlık çalışanlarına şiddet davalarında hükmün açıklamasının geri bırakılması kararı uygulanmamalı. Sağlıkta şiddet iş kazası kategorisinde değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.

‘YAPTIRIM UYGULANMALI’

Sağlıkta şiddetin yalnızca yasa ile ortadan kalkamayacağını, algı değişikliğinin de gerektiğini vurgulayan Dr. Özdemir, “Cezasızlık cesaret verici bir sonuç yaratıyor. ‘Sağlık personelini dövme özgürlüğü var’ algısı değişmeli. Ayrıca sağlık birimlerinde kamu hizmeti cezası kapsamında sosyal sorumluluk içeren seçenek yaptırımlar uygulanmalı” değerlendirmesinde bulundu.

HEM SALDIRDI HEM KİŞİSEL BİLGİLERİ ÇALDI

Antalya’da özel bir klinikte hasta yakını sağlık çalışanlarını darp edip kaçtı. Geçen yıl 9 Haziran’da özel sağlık kliniğine giden şüpheliler, şeker hastası annelerini tedavi ettirmek istedi. Hastanın tahlil sonuçlarının çıkmasıyla uzman doktor Bedrettin Oflaz, tedavi sürecinden bahsetti. Tedaviyi istemeyen hasta yakınları, hem tetkiklerin parasını hem annelerinin sağlık bilgilerini istedi. Doktor Oflaz’ın isteği reddetmesi üzerine hasta yakınlarından biri, diğer hastaların bilgilerinin de yer aldığı formları çaldı. Kendisine engel olmaya çalışan sağlık çalışanlarını darp etti. Olayla ilgili yeni görüntüler dava dosyasına girdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ