Ekonomi

Altcoin’lerde istikrarlı yükseliş

96. Bitfinex Alpha Raporu yayımlandı: Bitcoin ETF’lerine nakit girişleri ılımlı seyrederken, altcoin’ler istikrarlı yükselişini sürdürüyor

Altcoin’lerde istikrarlı yükseliş
21-03-2024 10:38

Spot Bitcoin ETF’lerine gerçekleşen para girişlerinin düşmesiyle beraber piyasalarda son birkaç ayın en yüksek düzeltmesi yaşandı. Buna karşılık, altcoin piyasası ise Bitcoin fiyatlarındaki volatilite karşısında soğukkanlı bir duruş sergiledi.

96. Bitfinex Alpha Raporu’na göre; Bitcoin, 14 Mart’ta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 73.666 dolara yükselmesinin ardından, yüzde 12,5 ile spot Bitcoin ETF'lerinin piyasaya sürülmesinden sonraki en büyük fiyat düşüşlerinden birini gördü. Spot Bitcoin ETF’lerine geçen hafta tek bir günde bir milyar doları aşan miktarda şimdiye kadar kaydedilmiş en yüksek nakit girişleri görüldükten sonra, girişlerin son zamanda durağanlaşması piyasanın hızlı yükselişini bir süreliğine durdurdu. Yaşanan ilk heyecan dalgasının ardından piyasanın bir miktar denge arayışına girmesi hiç de sürpriz olmayacaktır. Gelecek haftanın nakit akışı verileri, geleneksel finans (TradFi) yatırımcılarının Bitcoin’e olan bakış açısına ve özellikle de geçen haftaki sert düzeltmelere verdikleri tepkiye ışık tutması açısından kritik olacaktır.

Buna karşılık, altcoin piyasası Bitcoin fiyatlarındaki volatilite karşısında soğukkanlı bir duruş sergiledi. Total3 endeksinin yeni bir döngünün tepe noktasına ulaşması da altcoin’lere yönelik sermaye girişlerinde artış olduğunu gösteriyor. Ethereum’un bu dalgalanmalar karşısında sergilediği dirençli duruş, BTC karşısında zayıf bir performans gösterse de bizzat Ethereum ve diğer Layer 1 (L1) blok zinciri projelerine yönelik önemli girişlerle de kendini belli ediyor.

Ethereum için ibre giderek boğa piyasasına doğru dönüyor

Borsalardan rekor düzeyde ETH çıkışıyla birlikte son haftalarda toplam kilitli değerleri ikiye katlanan Base gibi Layer 2 ekosistemlerinin popülaritesinin ve değerinin artmasının da bize gösterdiği gibi, Ethereum için ibre giderek boğa piyasasına doğru dönüyor. Önümüzdeki dönemde kendi ekosistemine sahip büyük hacimli altcoin’lerin göstereceği performans, piyasanın yön tayininde etkili olacaktır.

Şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi raporu, ABD'de uygulanan sıkı para politikasının beklenenden daha erken gevşetileceğine dair umutlara adeta darbe vurdu. TÜFE'de görülen yüzde 0,4'lük artış, özellikle mazot ve barınma maliyetlerindeki yükselişin kalıcı enflasyonist baskı oluşturabileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, Şubat ayı perakende satışları tüketicinin yüksek faiz oranlarından etkilenmediğini gösteriyor. Gerçekleşen yüzde 0,6’lık artış, güçlü iş piyasası tarafından desteklenen tüketici harcamalarının halen gücünü koruduğuna işaret ediyor. Gelgelelim, üretici fiyatlarının artmasından ve hizmet harcamalarının güçlü görünümünü sürdürmesinden de anlaşılacağı üzere enflasyonist baskıların devam etmesi, Fed’in çok erken bir faiz indirimine gitme konusunda temkinli davranması gerektiği anlamına geliyor.

Tayland, ABD'deki spot Bitcoin ETF'lerine yatırım yapan özel fonlara erişimleri önemli ölçüde kolaylaştırıldı

Kripto dünyasında ise, Birleşik Krallık’taki bir mahkeme Craig Wright’ın Satoshi Nakamoto olduğu iddiasıyla ilgili emsal niteliğinde bir karara imza attı. Bu karar Wright’ın Bitcoin’in yaratıcılarından biri olmadığını açıklığa kavuşturduğu gibi, aynı zamanda kripto para topluluğu içerisinde süregelen yasal mücadeleler açısından da önemli sonuçlar doğurdu.

Bu arada Tayland'da kripto regülasyonlarıyla ilgili yapılan mevzuat değişiklikleriyle, kurumsal yatırımcıların ve yüksek değerde varlığa sahip bireylerin ABD'deki spot Bitcoin ETF'lerine yatırım yapan özel fonlara erişimleri önemli ölçüde kolaylaştırıldı ve bu hisseler menkul kıymet kategorisine alındı. Bu adım, Tayland'ın dijital varlıkları finansal ekosistemine entegre etme konusundaki ileri görüşlü duruşunu ortaya koyarken, perakende yatırımcıların dijital varlık alanındaki yatırım fırsatlarına erişmeye çalışırken karşılaştığı güçlükleri de gösteriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ