Ekonomi

Bitcoin’de yükseliş senaryosunun ne Fed’le ne seçimle ilgisi var

Bitcoin için boğa piyasası senaryosu güçleniyor ancak farklı gerekçelerle…

Bitcoin’de yükseliş senaryosunun ne Fed’le ne seçimle ilgisi var
21-10-2024 16:08

BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin için sunulan güçlü yükseliş senaryosunun seçimle veya Fed ile hiçbir ilgisi olmadığı düşünülüyor.

Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, genişleyen alım satım açıkları, 35 trilyon dolarlık borç yığını ve ABD Doları’nın alım gücündeki sürekli kayıp, uzun zamandır Bitcoin boğa piyasası tezinin temel direkleri olarak duyuruluyor.

Ölüm ve kötü planlama

Insider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Kasım ayında Donald Trump'ın olası bir seçim zaferi bile kripto para biriminin son zamanlardaki boğa davranışına atfediliyor.

Kripto para piyasasının en hacimli kripto parası Bitcoin, tüm zamanların en yüksek seviyesine sadece birkaç yüzde puanı uzaklıkta seyrediyor. Yine de, uzun vadeli Bitcoin fiyatı üzerinde önemli bir etkisi olabilmesine rağmen, çok fazla konuşulmayan yapısal bir boğa senaryosu bulunuyor: “Ölüm veya sadece kötü planlama durumunda kaybedilen Bitcoin’ler.”

Bu argüman, bu ay yayınlanan bir HBO belgeselinde Bitcoin'in takma adlı yaratıcısı Satoshi Nakamoto'nun potansiyel olarak maskesinin düşürülmesiyle ilgili son dedikoduyla birlikte yakın zamanda yeniden ortaya çıktı. Hatta belgeselin ilk gösteriminden önce, bazıları kimliklerinin 2011'de ölen Amerikalı bilgisayar programcısı Len Sassaman olduğunu teorileştirdi.

Büyük korku yatışıyor

Öte yandan, Satoshi Nakamoto'nun öldüğü gerçeği, Bitcoin piyasasını yıllardır saran büyük bir korkuyu yatıştırma potansiyeli taşıyor; yani Nakamoto’nun tahmini 1 milyon adet Bitcoin'ini satabileceği korkusunu.

Bu, toplamda var olacak 21 milyon Bitcoin'in önemli bir yüzdesine karşılık geliyor ve böylesine büyük bir satıştan Bitcoin için düşüş eğilimi gösteren bir olay olarak uzun süredir korkuluyor.

Satoshi, ölümünden sonra sahip olduğu varlıkları transfer etmek için uygun talimatlar vermediyse, o zaman 21 milyon Bitcoin'lik sabit arzın muhtemelen 20 milyona daha yakın olduğu gerçeği öne çıkıyor. Fundstrat'ta dijital varlık stratejisi başkanı olan Sean Farrell, bu dinamiği bir notta vurguluyor. Farrell, “Ölen birini tespit ederlerse hafif bir yükseliş riski var çünkü bu Satoshi'nin arzını tamamen yakacaktır" diyor.

Şifrelenmiş soğuk cüzdanlar

Farrell, “Bitcoin'in gerçek dalgalanması şüphesiz 21 milyonun altında. Bu, hepimizin doğru olduğunu bildiğimiz ancak doğrulamanın neredeyse imkansız olduğu bir gerçek” diye yazıyor.

Bunun nedeni, hala hayatta olsanız bile Bitcoin’lerinizi kaybetmenin nispeten kolay olması. Kaybedilen Bitcoin esasen onu ‘yakarak' yatırımcıların satın alabileceği miktarı azaltıyor ve temel bir ekonomik prensibi güçlendiriyor: “Daha az arz, sabit veya artan taleple daha yüksek fiyatlar anlamına gelir.”

Farrell, yaklaşık 1,5 milyon Bitcoin'in veya toplam arzın yaklaşık yüzde 7,5'inin, Bitcoin yaratıldıktan yaklaşık bir yıl sonra, 2010'da ilk Bitcoin borsasının lansmanından bu yana hareket etmediği için ‘muhtemelen kaybolmuş' olarak kabul edilebileceğini tahmin ediyor.

The New Yorker'da 2021'de yayınlanan bir haberde de, o zamanlar değeri yaklaşık 500 milyon dolar olan bir Bitcoin hazinesini yanlışlıkla Bitcoin yığınını içeren sabit diski çöpe attığında kaybeden Gallerli bir adamın profili ortaya çıkardı. Farrell, “Bitcoin arzının ne kadarının kaybolduğuna dair bir fikir edinmemiz muhtemelen ancak zaman geçtikçe mümkün olacak” şeklinde yazıyor.

Fiyatını yükseltebilir

Büyük miktarda Bitcoin'e sahip olan gelişmiş yatırımcılar, kripto para birimini genellikle saldırılara karşı korumak için şifrelenmiş soğuk cüzdanlarda saklıyor.

Bu tarz durumlar, Bitcoin'in ölen müşterilerin aile üyeleri için bir kurtarma süreci olan Coinbase gibi bir borsada tutulmadığı anlamına geliyor. Bunun yerine Bitcoin’ler, genellikle mütevazı bir göze anlamsız görünebilecek ve bir mülkü temizleme kargaşasında kolayca kaybolabilecek veya gözden kaçabilecek fiziksel bir USB sürücüde tutuluyor.

Bitcoin'in merkezi olmayan yapısı, hiçbir bankanın veya yetkilinin cüzdanın veya sabit sürücünün özel anahtarı olmadan varlıklara erişemeyeceği veya bunları kurtaramayacağı anlamına geliyor. Wealthica CEO'su Eric Lemieux, “Geleneksel finansal hesapların aksine, kripto paranızı kurtarmak için iletişime geçebileceğiniz bir kurum yoktur. Özel anahtarınız kimsede yoksa, kripto paralar kalıcı olarak kilitlenir” diyor ve ekliyor: “Bitcoin'inizi soğuk bir cüzdanda saklarsanız ve özel kurtarma anahtarlarınıza veya kurtarma ifadelerinize kimseye erişim vermeden ölürseniz, Bitcoin sonsuza dek kaybolabilir.”

Lemieux, varlığı soğuk bir cüzdanda tutan Bitcoin yatırımcılarının, mülk planlamalarının ‘özel anahtarınızı veya kurtarma şifrenizi bir avukat aracılığıyla veya güvenli bir şekilde saklanan şifrelenmiş bir belge aracılığıyla yapmalarının zorunlu olduğunu söylüyor. Aksi takdirde daha fazla Bitcoin’in kaybı, kripto paranın daha da yüksek fiyatlara ulaşması anlamına geliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ