Gündem

Cumhurbaşkanı Tatar, Ercan Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında temaslarını değerlendirdi

New York temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yurda döndü. Cumhurbaşkanı Tatar, Ercan Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında temaslarını değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Tatar New York’ta kendisine eşlik eden…

Cumhurbaşkanı Tatar, Ercan Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında temaslarını değerlendirdi
29-09-2024 23:09

New York temaslarını tamamlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yurda döndü.

Cumhurbaşkanı Tatar, Ercan Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında temaslarını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar New York’ta kendisine eşlik eden özel temsilcisi Güneş Onar ile birlikte yoğun temaslar gerçekleştirdiklerine işaret ederek, bu görüşmelerde Kıbrıs Türk halkının haklı davasını detaylarıyla anlatma şansı bulduklarını söyledi.

Kendisinin de özellikle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gutteres ile önemli bir görüşme gerçekleştirdiğini anımsatan Tatar bu görüşmede özellikle, Kıbrıs Türk halkının özden gelen haklarının 1963 kanlı Rum saldırıları sonrası nasıl ortadan kaldırıldığını ve Kıbrıs Türk halkının haklarının ne şekilde gaspedildiğini detaylı bir şekilde anlattığını dile getirdi.

Gutteres'e, Kıbrıs’ta 60 yıldan fazla bir süredir Kıbrıs Türkü’nün kendi yönetiminde varlığını sürdürdüğünü, Rumların da kendi yönetimini idame ettirdiğini dolayısıyla iki ayrı Devletin varlığını anlattığını belirten Cumhurbaşkanı Tatar, özellikle Kıbrıs Türk halkının egemenliğinin kabul edilmesini istediğini söyledi.

“New York temaslarım çerçevesinde en önemli görüşmelerimi şüphesiz Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer Türk yetkililer ile gerçekleştirdim.” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile güçlü işbirliklerinin devam ettiğini ve 2021 Nisan ayında Cenevre’de sundukları çözüm önerilerinin aynı şekilde geçerliliğini koruduğunu bir kez daha teyid ettiklerini kaydetti.

Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 79’uncu BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, bir kez daha çözüm sürecinde Federasyonun asla masada olmayacağını, Kıbrıs Türkü’nün egemenliğinin teslim edilmesi gerektiğini, bir çözüm için Kıbrıs Türkü’nün iyi niyetli olduğunu ancak karşı tarafın aynı iyi niyete sahip olmadığını ve Kıbrıs adası etrafında buluna doğal kaynaklarda iki halkın da hakkı olduğunu dünyaya anlattığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, bu güçlü açıklamalarından dolayı Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkürlerini sunmak istediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, kendisinin de Guterres’e, Kıbrıs Türk tarafının diyalogdan kopmayacağını ve adil kalıcı bir anlaşma olacaksa görüşmeye hazır olduklarını ancak ortak bir zemin yoksa iletişimi sürdürmenin bir anlam taşımadığını söylediğini aktardı.
Tatar Gutteres’e ayrıca, Türkiye üzerinden enterkonnekte enerji bağlantısı yapılacağını bu projenin üzerinde çalışıldığını, bunun yanısıra Kıbrıs Türkü üzerindeki haksız ambargoların varlığının devam etmemesi gerektiğini, Federasyon tezinin tüketilmiş olduğunu ve ayrıca, gayri resmi olması şartıyla istişare edilebilecek bir ortamın yaratılması adına 3’lü bir yemeğe katılabileceğinin onayını verdiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ