Kıbrıs

Erhürman, New York’ta Sosyalist Enternasyonal toplantısında konuştu

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, New York’ta gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal toplantısında “Diyalog ve Diplomasiye Yatırım” başlıklı oturumda konuşma yaptı. Kıbrıs’ta çözümün formülünün siyasi…

Erhürman, New York’ta Sosyalist Enternasyonal toplantısında konuştu
25-09-2024 21:09

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, New York’ta gerçekleştirilen Sosyalist Enternasyonal toplantısında “Diyalog ve Diplomasiye Yatırım” başlıklı oturumda konuşma yaptı.

Kıbrıs’ta çözümün formülünün siyasi eşitliğe dayalı iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon olduğunu söyleyen Erhürman, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla bugüne kadar yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı.

Erhürman, BM Genel Sekreteri’nin, yeni yaklaşımın geçmiştekilerden farklı olarak sonuç odaklı, takvimli ve aşamalı olması gerektiği defalarca belirttiğini, bu nedenle, bir siyasi anlaşmaya varılabilmesi için, bu yaklaşımın bazı yöntemleri içermesi ve koruması gerektiğini vurguladı.

Diyalog ve resmi müzakerelerin BM himayesinde devam etmesi ve BM Genel Sekreteri’nin sonuca ulaşmak için süreci bizzat yönetmesi gerektiğini dile getiren Erhürman, yeni yaklaşım, Güven Artırıcı Önlemlerin geliştirilmesine ve uygulanmasına önem vermesi gerektiğinin altını çizdi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhüman, Doğu Akdeniz’deki gazın Avrupa pazarlarına siyasi, teknik, ekonomik ve ticari akla en uygun şekilde ihraç edilmesinin, Kıbrıs ile Türkiye arasındaki bir denizaltı bağlantısı ile mümkün olabileceğine de işaret ederek, AB destekli elektrik enterkonnekte bağlantısı projelerinin de Kıbrıs ve Türkiye arasında gerçekleştirilirse her açıdan daha risksiz ve fizibıl olacağını söyledi.
Kıbrıs Rum yönetiminin bu konularda Kıbrıslı Türkler adada hiç yokmuş gibi yalnızca kendi iradesiyle karar almasının hukuken mümkün olmadığını söyleyen Erhürman “Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların bu konularda ortak karar alması yalnızca hukukun bir gereği değil, aynı zamanda federal ortaklık ruhunun olmazsa olmazıdır. Buna ek olarak, Türkiye’nin bu projelerin tasarlanmasına ve uygulanmasına dahil edilmesi projelerin ekonomik, güvenlik ve çevresel yaşayabilirliği açısından gereklidir” dedi.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Sosyalist Enternasyonal'in tüm üyelerini, Kıbrıs’ta yoğunlaştırılmış ve sonuç odaklı bir yeni sürecin kurgulanması ve yürütülmesi noktasında BM Genel Sekreterine ve tüm uluslararası aktörlere destek ve cesaret vermeye çağırdı.

Erhürman, “Kıbrıs’ta bir an önce çözüme ihtiyaç vardır ve bunun yolu elbette diyalog, diplomasi ve müzakeredir. Ama unutulmamalıdır ki Kıbrıs’ta müzakere masalarında yeterince zaman geçirilmiştir. Onun için diyaloğun ve diplomasinin amacı sadece yeni bir müzakere sürecini başlatmak değil, bu kez mutlaka sonuç üretecek bir müzakere sürecini başlatmak olmalıdır” dedi.

Kıbrıs’ta çözümün bölgede barışın ve işbirliğinin anahtarı olduğunu da ifade eden Erhürman, yeni bir hayal kırıklığına kimsenin tahammülü olmadığını vurguladı.

Konuşmasında, Orta Doğu da yaşananlara da işaret eden Erhürman, Gazze konusunda uluslararası toplumun yapması gerekenleri yapmadığını söyledi ve “Sosyalist Enternasyonal’ın bir üyesi olarak CTP, acil ateşkes ve barış çağrısı yapılmasını ortak görevimiz olarak görmektedir” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ