Gündem

İktidar, orman işgalleriyle ilgili değişikliğin nasıl uygulanacağını ancak belirleyebildi

İktidar, Mart 2023’te yine bir “torba teklif” ile Orman Yasası’nda değişiklikler yaptı. Bu “torba yasa” 5 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak “uygulama yönetmeliği” dün çıkarıldı. Bu durum “niye şimdiye kadar beklendi” sorusunu günd

İktidar, orman işgalleriyle ilgili değişikliğin nasıl uygulanacağını ancak belirleyebildi
12-09-2024 05:09

Yanan veya açıklıklarından yararlanılarak işgal edilen ormanlık alanlarla ilgili geçen yıl yasa değişikliği yapan iktidar, bu düzenlemenin nasıl uygulanacağını ise 1.5 yıl sonra belirleyebildi. İktidar, Mart 2023’te yine bir “torba teklif” ile Orman Yasası’nda değişiklikler yaptı. Bu “torba yasa” 5 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ancak “uygulama yönetmeliği” dün çıkarıldı. Bu durum “niye şimdiye kadar beklendi” sorusunu gündeme getirdi.

Yasa değişikliğine göre, devlet ormanlarının herhangi bir suretle yanmasından veya açıklıklarından yararlanılarak işgal, açma veya hangi şekilde olursa olsun kesme, sökme, budama veya boğma yollarıyla elde edilecek yerlerle buralarda yapılacak her türlü yapı ve tesisler, şahıslar adına tapuya tescil edilemeyecek. Buralara doğrudan doğruya orman idaresince el konulabilecek.

MASRAFLAR ŞÜPHELİYE

Devlet ormanlarında kaçak olarak yapılan tesis ve binalar, ekilen ve dikilen yerler ile mahsullere hiçbir karara gerek olmaksızın el konulacak. Yıkılarak, sökülerek ortadan kaldırılacak. Yıkım iş ve işlemlerine ait yapılan tüm masraflar da şüpheliden tahsil edilecek. Ancak yapı ve tesisler, ihtiyaç görülmesi halinde ormancılık hizmetlerinde kullanılabilecek. İşgal amacıyla ormanlara konulan konteyner gibi sabit ve kalıcı olmayan tesisler herhangi bir yargı kararına gerek kalmadan kaldırılacak. Suç tutanakları cumhuriyet başsavcılığı’na iletilecek.

Suçun işlenmesinde kullanıldığı belirlenen nakil araçları, suç aletleri ve suç konusu malzeme ve ekipmana elkoyma ve koruma altına alma işlemleri, hâkim kararı ile gecikmesinde sakınca bulunan hallerde cumhuriyet savcısının kararı ile yapılacak.

Ancak cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde orman işletme şefinin yazılı emri ile elkoyma ve koruma altına alma kararı da verilebilecek. Hâkim kararı olmaksızın verilen elkoyma kararının 24 saat içerisinde hâkim tarafından onaylanması işi, orman kolluk görevlilerince takip edilecek. İşlemler için inceleme ve tespit heyeti , ayrıca “yıkım heyeti” de oluşturulacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ