Meclis Genel Kurulu’nda, ülkedeki limanlar, limanların özelleştirilmesi, elleçleme işi için ihaleye çıkılması ve toplu iş sözleşmelerinin düzenlenmesi konuları konuşuldu.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Meclis Başkanı Ziya Öztürkler başkanlığında, yasama ve denetim göreviyle toplandı.
Genel Kurul, 2-3 Aralık tarihli Genel birleşimlerinin İsias Davası'nın izlenmesi için oluşturulan Geçici Komite'nin Adıyaman'daki davaya katılımına olanak sağlanması amacıyla ertelenmesini, 9 Aralık -20 Aralık arasında ise 2025 Mali Yılı Merkezi Devlet Yönetimi Bütçe Yasa Tasarısı’nın Genel Kurul'da görüşülmesini oy birliği ile kabul etti.
Genel Kurul’da daha sonra “Gemilerle İlgili Harçlar ve Ücretler Değişiklik Yasa Tasarısı”nın komitede görüşülmesine ilişkin ivedilik tezkeresi ele alındı.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Meclis’e sunulan 4 yasa tasarısının, limanların elleçleme yetkilerinin düzenlenmesi, Liman İşçileri Şirketi’nin tasfiyesi ve limanlarla ilgili diğer yasal düzenlemeleri kapsadığını ifade etti ve destek istedi.
Elleçleme işlerinin yürütülmesi için ihale açıldığını kaydeden Arıklı, ihalenin süresinin özelleştirme çalışmalarının tamamlanma süresine bağlı olarak belirlendiğini dile getirdi.
Arıklı ayrıca Kalecik bölgesinde yeni bir liman inşa edilmesi planlandığını kaydederek, “Kirli yük taşımacılığı Kalecik’e taşınacak, mevcut limanlar ise turizm ve ticaret amaçlı kullanılacak” dedi.
CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise, Gazimağusa Limanı’nda elleçleme işi için çıkılan ihaleyi eleştirerek, “Böyle ihale olmaz” dedi.
Erhürman, Mağusa Limanı’nda elleçleme işi için ihaleye çıkılmasıyla ilgili bir sorunları olmadığını, fakat son zeyilnamenin bir “tuhaflık” taşıdığını ifade etti.
Maliye Bakanı Özdemir Berova ise, Gazimağusa Limanı’nın özelleştirme kapsamına alındığını ve özelleştirmeyle ilgili büyük bir proje hazırlanması gerektiğini kaydetti.
Berova ihaleye çıkacak noktaya gelmek için uzmanların 5 ila 10 yıl arasında bir süreye ihtiyaç duyulduğu konusunda bilgi verdiğini söylediğini dile getirdi.
Konuşmaların ardından ivedilik tezkeresi oybirliğiyle kabul edildi.
Daha sonra Kıbrıs Türk Liman İşçileri Şirketi Yasa Tasarısı, Liman İşçileri Yasasının Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Yasa Tasarısı ve Limanlar Dairesi Görev ve Çalışma Esasları Yasa Tasarısı'nın komitede ivedilikle görüşülmesi oybirliğiyle kabul edildi.
Ardından 62’nci madde tahtında konuşmalara geçildi.
Ali Kişmir davasına da değinen CTP Genel Başkaı Tufan Erhürman, konuyla ilgili verdikleri yasa önergesine işaret etti.
Toplu İş Sözleşmeleriyle ilgili yapılması planlanan düzenlemelere de değinen Erhürman, Belediyelerin toplu iş sözleşmesi yapması gibi bir konuya hükümetin karışmasının kabul edilebilir olmadığını dile getirdi.
Tufan Erhürman, bu düzenleme arayışından vazgeçilmesini istedi.
Maliye Bakanı Özdemir Berova ise, yasada Toplu İş Sözleşmesi imzalanmadan önce Maliye görüşünün alınmasını zorunlu kılacak bir düzenleme yapıldığını anlattı.
Berova, “Kamu maliyesinin finanse ettiği kurum ve kuruluşlar Toplu İş Sözleşmesi imzalarken kendi sürdürülebilirliğini de sağlamalıdır” dedi.
Konuşmaların ardından birleşim sona erdi.