Yapay zekanın beyaz yakalıları işsiz bırakacağı görüşü son dönemlerde oldukça yaygın. Ancak yeni gelişmeler, tüm sektörler için çanların çaldığını gösteriyor. Geçtiğimiz günlerde Yolcu uçakları pilotsuz olabilir mi? şeklinde bir haber yaptık. Bu haberimizde ise Aurora ve Volvo'nun ortaklığında ürettikleri Volvo VNL otonom tırlardan bahsedeceğiz.
Yeni nesil şoförsüz tırlar: Volvo VNLLas Vegas'taki ACT Expo'da tanıtılan Volvo VNL tırlarının birkaç ay içinde lojistik sektöründe kullanılması planlanıyor. Tırlar otonom modda olacak, ancak her ihtimale karşı direksiyon başında bir insan bulunacak.
Aurora ve Continental, otonom tırları seri üretmek için 300 milyon dolarlık projenin ilk aşamasını Ocak ayında başlattı. İki şirket, herhangi bir arıza durumunda devreye girecek yedek bir bilgisayar ve bir AV donanım kiti tasarladı. Bu kitler 2027'ye kadar araçlarda olmayacak ancak Volvo VNL yine de güvenlikli olacak.
Huawei, otonom sürüş yazılımı yaptı!
Son dönemin konuşulan markalarından Huawei, bu kez otonom sürüş yazılımı Qiankun ile gündemde. İşte tüm detaylar...
Şirket yetkilisi Shahrukh Kazmi açıklamasında “Platform mühendisliği yaklaşımımız, potansiyel acil durumları hafifletmek için tasarlanmış yüksek güvenilirliğe sahip yedek sistemleri dahil ederek güvenliği ön planda tutuyor” dedi.
Volvo VNL özellikleri neler?Volvo VNL'de, yedekli direksiyon, frenleme, iletişim, hesaplama, güç yönetimi, enerji depolama ve araç hareket yönetimi gibi sistemler olacak. Ayrıca, 1300 feet'in üzerindeki nesneleri algılayabilen çift bilgisayar, kendi kendine sürüş yazılımı, yüksek çözünürlüklü kamera ve otonom araçlar için tasarlanan Aurora Driver sistemi de araçta olacak.
Şirketin bir sonraki hedefi kendi söylemleriyle “mütevazı büyüklükte bir tır filosu” ile tamamen sürücüsüz operasyonlara başlamak. Şirket bu hedefin ne zaman gerçekleşeceğine dair henüz net bir vermedi. Şirketin bu hedefini önümüzdeki birkaç yıl içinde gerçekleştirmesi bekleniyor.
Otonom tırlar lojistik sektörünü nasıl etkiler?İlk etapta normal bir tırdan daha maliyetli olması beklenen otonom tırlar uzun vadede işçilik ve yakıt tasarrufu yapabilir. Bu gelecekte sektördeki şoförlere iş kaybı anlamına gelirken, 24 saat kesintisiz taşıma kapasitesinin de yolunu açıyor. Ayrıca kazaların azalması, yol güvenliğinin artması ve teslimat sürelerinin kısalması da öngörüler arasında.
Peki siz otonom tırlar hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.