Gündem

Özerdağ’dan BRT’ye açıklama:“Yargı bağımsızlığı bizim için en önemli unsurlardan birisidir”

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ BRT’ye değerlendirmelerde bulundu.Yargı bağımsızlığının Anayasa ile güvence altına alınmış olduğuna işaret eden Özerdağ, yargıçların karar verirken herhangi bir baskı, telkin…

Özerdağ’dan BRT’ye açıklama:“Yargı bağımsızlığı bizim için en önemli unsurlardan birisidir”
28-06-2024 16:08

Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ BRT’ye değerlendirmelerde bulundu.

Yargı bağımsızlığının Anayasa ile güvence altına alınmış olduğuna işaret eden Özerdağ, yargıçların karar verirken herhangi bir baskı, telkin ya da tehdit altında olmamasının anayasal olarak sağlandığını söyledi.

“Yargı bağımsızlığı bizim için en önemli unsurlardan birisidir” diyen Özerdağ, tarafsızlığın da yargı bağımsızlığının devamı olduğunu vurguladı.

Özerdağ, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yargının yıllardır en fazla güvenilen kurum olduğuna işaret ederek, yapılan anketlerde ve gerçekleştirilen diğer tüm araştırmalarda yargıya olan güvenin en üst seviyede olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Bu durumun memnuniyet verici olduğunu ifade eden Özerdağ, “yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlandığı müddetçe bu güvenin aynı şekilde devam edeceği inancındayız” dedi.

Özerdağ, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının en önemli unsur olduğunun altını bir kez daha çizdi.

Kıbrıs Türk toplumunun hukuka olan inanç ve saygısının yıllardır devam ettiğini ifade eden Özerdağ, bu durumun ülke yargısının gelişimine ve daha iyi hakimlerle avukatların yetişmesine büyük katkısı olduğunu söyledi.

Özerdağ, kaza mahkemelerindeki yargıç sayısında mahkemeler yasasındaki düzenleme ile değişikliğe gidilebileceğini ve zaman zaman bu yönde düzenlemeler yapıldığını, ancak yüksek mahkeme yargıç sayısının anayasa ile belirlendiğini ve bunun değişebilmesi için mutlaka anayasa referandumuna ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Ülke nüfusundaki ve diğer yapılardaki gelişmelere rağmen Yüksek Mahkeme yargıç sayısının anayasanın kabul edildiği 1983 yılından bu yana aynı kaldığını anımsatan Özerdağ, bu yönde bir değişikliğe gidilmesi için geçmişte iki kez gidilen referandumların farklı nedenlerle başarısız olduğunu söyledi.

“Yüksek Mahkeme yargıç sayısının artırılması bir ihtiyaçtır” diyen Özerdağ, istinaf ve idari davaların hızlı bir şekilde sonuçlanabilmesi için daha fazla yargıca gerek duyulduğunu; Yargıtay Aile ve Yargıtay Ceza davalarının sayısı bini aşmış olmasına rağmen sadece 3 yargıç ile yürütüldüğüne işaret etti.

Özerdağ, ileriki dönemde uygun bir zamanda Yüksek Mahkeme olarak referandumu gündeme almak niyetinde olduklarını belirterek, “Yüksek Mahkeme yargıç sayısını artırmak ve toplumumuzun da desteğini alarak yeni bir Yüksek Mahkeme teşkilatı oluşumu yapmak niyetindeyiz” dedi.

Ülkede kriminal vakaların sayısında ciddi bir artış yaşandığına dikkat çeken Özerdağ, suçların çeşitliliğinde de artış gözlemlendiğini söyledi.

Özerdağ, bu durumun mahkemelerdeki ceza davalarındaki yoğunluğun artmasına yol açtığını ifade etti ve artan dava sayıları karşısında yargıç sayılarında da artırıma gidildiğini kaydetti.

Ülkedeki yabancı sayısının artması ve ekonomik faaliyetlerin gelişmesiyle çeşitli alanlardaki çeşitli farklılıktaki suçların mahkemelere yansımaya başladığına işaret eden Özerdağ, ceza davalarının gözle görülür bir şekilde arttığına vurgu yaptı.

Ceza yasalarında zaman zaman güncelleme yaşandığını ifade eden Özerdağ, “genel itibarıyla yasalarımızın güncellenmesi bakımından iyi durumdayız” dedi.

Özerdağ,mahkemelerin huzuruna gelen davaları inceleyen ve tarafsız bir şekilde karara bağlayan bir makam olduğunun altını çizerek, “geçmişte bir çok konu mahkemelere intikal ettirilmemekteydi veya mahkemenin gündemine gelmemekteydi. Şu anda ülkemizde artık her konuyla ilgili gerekli tahkikatlar yapılmakta, polis tahkikatı tamamlandıktan sonra savcılık tarafından mahkemeye intikal ettirilmektedir. Mahkemeler de bu konularda gerekli yargısal işlemlerini yapıp kararlarını vermektedir. Bu da halkımız tarafından görülen ve güvenin de sağlanmasına en büyük etken olan hususlardan biridir. Bir suç işleyen ya da kural tanımayan bir kişinin mahkemeye intikal edip ceza alması caydırıcılık ve ibret vererek toplumun suçtan arındırılmasında bir faktör oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ