Gündem

SGK Çalışanları İçin Mücadele Devam Ediyor: Türk Büro-Sen, Hak İhlallerine Karşı Duruyor

ANKARA – Her yıl 13-19 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası'nda, Türk Büro-Sen, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanlarının haklarının korunması ve iyileştirilmesi …

SGK Çalışanları İçin Mücadele Devam Ediyor: Türk Büro-Sen, Hak İhlallerine Karşı Duruyor
16-05-2024 15:39
ANKARA – Her yıl 13-19 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Sosyal Güvenlik Haftası'nda, Türk Büro-Sen, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanlarının haklarının korunması ve iyileştirilmesi çağrısında bulundu. Sendika, basın açıklamasıyla SGK'nın karşı karşıya olduğu sorunlara ve çalışanların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

Kayıt Dışı İstihdam ve SGK Şemsiyesindeki Delikler

Açıklamada, ülkemizde artan kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik sistemini zayıflattığı vurgulandı. Kayıt dışı istihdamın kayıt altına alınması, istihdam yaratacak yatırımlara öncelik verilmesi, prim yükünün hafifletilmesi, makul olmayan yaş ve prim ödeme gün sayılarının çalışanlar üzerindeki psikolojik etkisinin azaltılması ve sigortalılığı özendirecek tedbirlerin alınması gerektiği belirtildi.

SGK Çalışanlarının Yükselen İş Yükü ve Hak İhlalleri

Türk Büro-Sen, SGK çalışanlarının ağır iş yüküne ve hak kayıplarına dikkat çekerek, “666 sayılı KHK ile kaldırılan ikramiyelerin yeniden müktesep hak olarak düzenlenmesi”, “Sosyal Güvenlik Hizmetleri Sınıfı oluşturulması ve buna bağlı Sosyal Güvenlik Tazminatı ödenmesi”, “666 sayılı KHK ile kaldırılan fazla mesai ücretlerinin tekrar ödenmesi” gibi taleplerde bulundu.
Sendika ayrıca, SGK çalışanlarına “uzmanlık hakkı” verilmesini, “Ek Ödeme Oranlarının %50 oranında arttırılmasını ve yılda 4 kez brüt asgari ücret seviyesinde ikramiye verilmesini”, “Birinci Dereceye gelen tüm personelin 3600 Ek Göstergeden faydalandırılmasını ve ilave ek ödemenin emekli maaşlarına yansıtılmasını” istedi.

Hukuk Birimlerindeki Personel İçin Vekalet Ücreti Talebi

Açıklamada, Hukuk Birimlerinde görev yapan İdari Personel için Vekalet Ücreti ödenmesi, Yardımcı Hizmetler Sınıfının kaldırılması ve bu sınıftaki personelin GİH Sınıfına geçirilmesi, denetim hizmetlerinin etkinleştirilmesi için denetmenlerin grup başkanlığı şeklinde yapılandırılması ve Denetim Tazminatlarının arttırılması, 5510 Sayılı Kanun sonrası ilk defa devlet memurluğuna atananların emeklilik haklarının düzeltilmesi gibi talepler de yer aldı.

Tasarruf Paketi ve Personel Açığı Eleştirisi

Türk Büro-Sen, 13 Mayıs 2024 tarihinde açıklanan Kamuda Tasarruf Paketi'ndeki personel servislerinin kaldırılmasına yönelik karara da sert tepki gösterdi. Bu kararın, trafik yoğunluğunu artırarak, iş gücü kaybına ve yakıt masrafına yol açacağı belirtildi. Ayrıca, toplu sözleşmeyle alınan kararların idari keyfiyete konu edilmesinin, sendikal hakların ihlali anlamına geldiği vurgulandı.
Sendika, Kamuya yeni personel alımının emekli olan kamu görevlisi sayısıyla sınırlandırılmasının, SGK'da yaşanan personel açığını daha da artıracağı ve kamu hizmetlerinin aksamasına yol açacağı uyarısında bulundu.

SGK Çalışanlarının Hakları İçin Mücadele Sürecek

Türk Büro-Sen, Sosyal Güvenlik Haftası'nı kutlarken, vatandaşlara kesintisiz hizmet sunan SGK çalışanlarının haklarının korunup geliştirilmesi için mücadelesini sürdüreceğini belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ