Ekonomi

Tesla’dan 765 milyon dolarlık Bitcoin transferi

Tesla’nın yakın zaman önce 765 milyon dolarlık Bitcoin transferi yapması dikkat çekti.

Tesla’dan 765 milyon dolarlık Bitcoin transferi
22-10-2024 13:08

BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tesla sessizce 765 milyon dolarlık Bitcoin transferi gerçekleştirdi. Bu hamle sonrası Elon Musk'ın kripto para stratejisi piyasa endişeleri arasında yoğun dikkat çekti.

Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, Elon Musk'ın kripto para birimine yönelik girişimleri bir kez daha dikkatleri üzerine çekti. Blockchain analitik firması Arkham Intelligence, Tesla'nın yakın zamanda yaklaşık 765 milyon dolar değerinde Bitcoin'i kimliği belirsiz cüzdanlara aktardığını bildirdi.

Dördüncü şirket

Benzinga’dan LaToya Scott’ın haberine göre, bu büyük transfer bir dizi spekülasyona yol açtı ve Tesla’nın bundan sonra ne yapmayı planladığı tartışmaya açıldı. Tesla’nın elindeki Bitcoin’leri satma olasılığı değerlendirilirken bazı uzmanlar bunun bir başka nedenle ilişkili olabileceğini söylüyor. Tesla’nın konuyla ilgili yorum yapmaması da uzmanları ve kripto gözlemcilerini merakta bırakıyor.

BitcoinTreasuries'e göre Tesla, ABD'deki halka açık şirketler arasında dördüncü en büyük Bitcoin birikimine sahip şirket olarak öne çıkıyor. Tesla, MicroStrategy ve MARA Holdings ile Riot Platforms gibi kripto madenciliği devi şirketlerin ardından en fazla Bitcoin'e sahip şirket olarak kabul ediliyor.

Yüzde 1’inden bile daha az

Tesla'nın Bitcoin varlıkları önemli olsa da şirketin toplam 705 milyar dolarlık piyasa değerinin yüzde 1'inden bile daha azını oluşturuyor. Bu, Bitcoin'lerinin değer bakımından önemli bir kısmını, bazen yüzde 25'ten bile fazlasını temsil ettiği diğer şirketlerle çarpıcı bir tezat oluşturuyor.

Tesla, ilk olarak 2021'in başlarında Bitcoin'e 1,5 milyar dolar yatırım yaptığında manşetlere çıktı. Riskten asla kaçınmayan Musk, bu hareketi Tesla'nın portföyünü çeşitlendirmenin ve araba ödemelerini kripto para ile kabul etme konusundaki ilgisini desteklemenin bir yolu olarak gördü.

Sadece bu haber bile Bitcoin'i 10.000 dolardan fazla yükseltti. Ancak Musk'ın Bitcoin'e olan aşkı uzun sürmedi. 2021'in ortalarında, Bitcoin madenciliğinin kömür ve diğer fosil yakıtlara olan bağımlılığıyla ilgili endişelerini dile getirerek Musk frene bastı. Musk’a göre bu, daha geniş anlamda sürdürülebilirlik misyonuyla uyuşmuyordu. Bu dönüş, kripto topluluğunda şok dalgası yarattı ve Bitcoin neredeyse bir gecede yüzde 10'dan fazla değer kaybetti.

Düşük fiyata sattı

Yine de Musk, Tesla'nın Bitcoin'inin hiçbirini satmayacağını ve madencilik yenilenebilir enerji kaynaklarına kaydığında satın alımlara devam edeceğini ilan ederek kararlı bir duruş sergiledi; ancak bu da uzun sürmedi.

Tesla, 2022 yazında sahip olduğu Bitcoin'lerin çoğunu, başlangıçta ödediğinden önemli ölçüde düşük fiyata, adet başına yaklaşık 20.000 dolardan sattı. Eleştirmenler, şirketin piyasanın dibine yakın bir yerde satış yaptığını ve önemli miktarda potansiyel kârdan olduğunu belirtti.

Satışa rağmen Tesla, şirketin ilk satın alımından bu yana yüzde 350'den fazla değer kazanan ve 10.000'den daha az sayıda Bitcoin’den oluşan daha küçük bir rezervi elinde tuttu. Tesla elindekileri satmasaydı, Bitcoin bugün 3 milyar dolardan fazla daha değerli olacaktı. Forbes'a göre, Bitcoin yakın zamanda 73.750 dolara ulaşarak şirketin orijinal 43.200 dolarlık Bitcoin alım fiyatını fazlasıyla aştı. Bitcoin bugün itibarıyla 66.850 dolardan işlem görüyor.

Bundan sonra ne olacak?

Şimdi, kripto dünyası bundan sonra ne olacağını merak ediyor. Bu transferin zamanlaması özellikle ilginç çünkü yeni muhasebe standartları bu Aralık ayında yürürlüğe girecek. Finansal Muhasebe Standartları Kurulu (The Financial Accounting Standards Board - FASB), Bitcoin gibi dijital varlıkların adil değerde işaretlenmesini gerektiren yönergelerini güncelledi.

Daha önce varlıklar yalnızca değer kaybı durumunda düşürülebiliyordu ve satılmadıkları sürece değer artışları tanınmıyordu. Bu yeni kurallar, şirketlerin kazanç ve kayıplarını finansal raporlarında yansıtmalarına izin verecek. Bunun Tesla gibi şirketlerin Bitcoin varlıklarına yaklaşımını değiştirmesi bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ