Gündem

Yeşil kalkınma için 23 başlık belirlendi

Türkiye, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi doğrultusunda teknoloji yol haritalarını genişletiyor. 2024’te başlayan yol haritalarına dört yeni başlık daha eklendi ve 210 katılımcı ile yeni çalışma grupları oluşturuldu. Yeni başlıklar arasında doğal afet yönetimi, rüzgar enerji

Yeşil kalkınma için 23 başlık belirlendi
22-02-2025 17:38

Türkiye’nin Eylül 2021’de açıkladığı 2053 Net Sıfır Emisyon ve yeşil kalkınma hedefi doğrultusunda yol haritası ortaya çıkıyor. 2024’te başlayan ve 23 ana başlıkta tamamlanan yol haritalarıona 4 başlık daha eklendi. 210 katılımcının katılımıyla dört ulusal girişim için daha çalışma grupları oluşturuldu.

Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu koordinasyonunda, akademi, kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan çalışma grupları belirlenerek "23 Ulusal Girişim Başlığı" kapsamında teknoloji yol haritaları hazırlanmaya başlanmıştı.

2024 yılı itibarıyla toplam 354 uzman ismin katkısıyla “Füzyon Teknolojileri”, “Yerli Kaynaklardan ve Atıklardan Kritik ve Stratejik Hammaddeler”, “Yeni Nesil Ray Ötesi Sistemler”, “Dijital Tarım Teknolojileri” ve “Tuzlu Su Arıtımı ve Kullanılmış Sulardan Su Geri Kazanım Teknolojileri” alanlarında beş teknoloji yol haritası tamamlandı.

19 Şubatta ise dört yeni ulusal girişim başlığı için Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu bünyesinde yeni çalışma grupları oluşturuldu.

Bu doğrultuda, “Doğal Afetlerin Öncesi, Sırası ve Sonrası Yönetimi”, “Karaüstü, Denizüstü ve Uçan Rüzgar Enerjisi Sistemleri / Yüksek Verimli Yoğunlaştırılmış Isıl Güneş Enerjisi Sistemleri”, “Entegre, Verimli, Güvenli ve Çevreye Duyarlı Akıllı Ulaşım Sistemleri” ile “Karbon Yakalama, Kullanma ve Depolama Teknolojileri” konularında yol haritası hazırlanacak.

Yol haritalarının hazırlanmasında Başkanvekili Prof. Dr. Hasan Mandal ve üyeler Prof. Dr. Mehmet Çelik, Mehmet Ali Yalçındağ ve Dr. Osman Coşkun katkı sunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ