Ekonomi

ABD'nin 'Bitcoin rezervi' planı ne kadar gerçekçi?

Başkan Donald Trump’ın kripto dostu açıklamaları kripto para piyasalarını canlandırıyor.

ABD'nin 'Bitcoin rezervi' planı ne kadar gerçekçi?
25-11-2024 14:38

BORSANINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto para piyasası Donald Trump’ı ilk 'kripto başkanı' olarak görüyor; bu durum beklentilerin yükselmesine neden oluyor.

Borsaningundemi.com’un derlediği bilgilere göre, kripto piyasası ‘ulusal Bitcoin rezervi’ potansiyeli nedeniyle ayrı bir heyecan içinde. Peki bu beklenti ne derece gerçekçi?

Kripto paralarda ‘altın çağ’

Insider’dan Filip de Mott’un haberine göre, Donald Trump'ın ilk ‘kripto başkanı’ olarak yükselişi, kripto paralar için altın çağ beklentisiyle sektörü harekete geçirdi.

Beklenen birçok değişiklik arasında kripto meraklıları özellikle Trump'ın Temmuz ayında ulusal bir Bitcoin stoğu oluşturma sözünü yerine getirmesini görmek için can atıyor. Trump'ın Ocak ayında Beyaz Saray'a yeniden girmeye hazır olmasıyla bu söz, Bitcoin'i yaklaşan herhangi bir yavaşlamaya dair çok az işaretle bir dizi rekor seviyeye fırlatmaya yardımcı oldu.

Blockchain ve kripto konusunda uzman Holland & Knight kıdemli politika danışmanı Scott Mason, “Bunun kripto para birimlerine ve Bitcoin'e kesinlikle güvenilirlik kazandırması anlamında heyecan verici olduğunu düşünüyorum” diyor.

Bitcoin rezervi ne işe yarar?

Trump'ın ulusal bir stok oluşturma sözüyle ilgili olarak Wyoming Senatörü Cynthia Lummis, bunun nasıl görünebileceğine dair öncü bir plan ortaya koyuyor. Lummis, bu plana göre, sözde ‘Bitcoin Yasası’ uyarınca ABD’nin 20 yıl boyunca 1 milyon adet Bitcoin biriktireceğini ve toplam arzın yaklaşık yüzde 5'ine sahip olmayı hedefleyeceğini ifade ediyor.

Lummis, “Bitcoin başlangıcından bu yana değer kazanıyor. Bu, ABD Doları’nın dünya rezerv para birimi olarak desteklenmesine yardımcı olabilecek ve ulusal borcu önemli ölçüde azaltmak için kullanılabilecek bir rezerv görevi görebilecek bir varlık olacaktır” diyor.

Sektör bu fikirden heyecan duyuyor. Bitcoin’in sınırlı arzının daha yüksek bir fiyata yol açtığı varsayıldığında bugün bir miktar Bitcoin biriktirmek, ABD'nin gelecek yıllarda artan borç sorunlarını telafi etmesine gerçekten de olanak tanıyabilir.

Ayrıca, Bitcoin'in değer kazanmasının, başka bir enflasyon dalgası durumunda doların zayıflamasını dengeleyeceği de varsayılıyor.

Kripto para destekçisi Anthony Pompliano, “Bu, bize çok az maliyet çıkaracak ancak gelecekte finansal sağlığımız üzerinde derin etkilere yol açabilecek türden bir eylem” ifadelerini kullanıyor ve ABD'nin daha fazla Bitcoin elde etmek için 250 milyar dolar basması gerektiğini söylüyor.

Adil piyasa değerine dönüş

Ancak bu plana herkes ikna olmuş değil. Atlantic Council GeoEconomics Center'da müdür yardımcısı olan Ananya Kumar, Bitcoin'in enflasyon koruması rolü konusunda emin değil. Kumar, “Altının aksine Bitcoin hala borsayı takip etme eğiliminde” diyor. Kumar ayrıca, "ABD’nin oynak bir varlığa yatırım yapması durumunda, bu ekonomi üzerinde aşağı yönlü riskler taşır” diye ekliyor.

Senatör Lummis'in önerisine göre, ABD, Fed'in elinde tuttuğu altın sertifikalarını satmadan ve geliri Bitcoin satın almak için kullanmadan önce bugünün adil piyasa değerine dönüştürecek.

Kumar, bunun çok önemli olduğunu altını çiziyor ve “Bu inanılmaz derecede enflasyonist bir hamle olur ve Fed'in çalışma şeklini yeniden düşünmeyi gerektirir. Tüm bunlara bir tür zaman bileşeni ekliyorsunuz” diyor.

Olasılık yüzde 64

Diğer soruların başında ise, çoğunluğu Bitcoin sahibi olmayan ABD halkının bu fikri destekleyip desteklemeyeceği geliyor. Ancak engeller ne olursa olsun, yatırımcılar büyük ölçüde gelecek yıl bir rezervin geleceği konusunda iyimser. Bahis piyasası Kalshi'ye göre, bunun 2026'dan önce gerçekleşme ihtimali yüzde 64.

Rezerv ihtiyacını değerlendiren kripto milyarderi Michael Novogratz ise, “Her şey Kongre'ye bağlı olabilir, şu anda destek eksik görünüyor. Cumhuriyetçiler Senato'yu kontrol etse de, 60 sandalyeleri yok” diyor.

Mason, yeni gelen yönetimin yürütme eylemiyle rezervi oluşturabileceğini umanlar için, bunun başkanlık emriyle üstesinden gelinemeyecek kadar büyük olabilecek bariyerler gerektireceğini söylüyor. Mason, “Bakiyeyi kim kontrol ediyor? Alım satım yeteneğini kim kontrol ediyor?” diye soruyor.

Kongre nihayetinde Fed ve Hazine ile işbirliği yapmak zorunda kalacak ve bunun gerçekleşmesi biraz zaman alabilir. Hem Kumar hem de Mason, Capitol Hill'in rezervi önceliklendirmesini beklemediklerini söylüyor ve “Kripto mevzuatı açısından bile, diğer yasa tasarıları muhtemelen önce gelecektir” diyor.

Bitcoin'e etkisi

Novogratz, olayın önemli bir paradigma değişimine yol açacağını ve Bitcoin'i 500.000 dolar seviyesine çıkaracağını öngörüyor. Tahmini, diğer ülkelerin de buna uymak ve kendi Bitcoin rezervlerini oluşturmak için baskı hissedecekleri fikrine dayanıyor.

Aynı teori, 21Shares'te kripto araştırma stratejisti olan Matt Mena'nın daha önce Bitcoin'in ‘neredeyse bir gecede’ 1 milyon dolara fırlayabileceğini söylemesinin de nedeni olarak öne çıkıyor.

Mena, “Böyle bir hareket, diğer ülkelerin ABD ve komşularının önüne geçmek için acele etmesine ve rezerv oluşturmak için küresel rekabeti teşvik etmesine neden olur. Bu senaryoda, Bitcoin'in toplam piyasa değeri altınınkini kolayca geçebilir” şeklinde konuşuyor.

Kumar ise, rezervin etkisinin bu kadar doğrudan olmasını beklemiyor. Kripto boğaları, ülkelerin bir petrol rezervine sahip olma eğiliminde olmasından ve stoklarını artırdıklarında veya azalttıklarında petrol fiyatının etkilenebileceğinden örnek alıyor. Ancak, fark şu ki petrol, büyük arz kesintileri sırasında stratejik olarak önemliyken Bitcoin'in hükümetlerin sahip olması gereken bir varlık olarak önemi hala tartışılıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER