Gündem

Bingöl’de örnek bir kalkınma modeli

Doğu-Güneydoğu Anadolu Sütçülük Projesi kapsamında önemli bir yatırım Sütaş’ın Bingöl’de kurduğu entegre tesisleri. Aslında yatırımın da ötesinde bir yerel kalkınma modeli.

Bingöl’de örnek bir kalkınma modeli
22-10-2024 07:09

Sözleşmeli çiftçilik, 1000’i aşkın istihdam, üniversite ile işbirliği, süt hayvancılığı araştırma merkezi, iş garantili staj imkânları, besi çiftçiliği yatırımları. Prof. Dr. Erinç Yeldan ve Bölgesel Kalkınma Uzmanı Kamil Taşçı tarafından 2 yıl süren bir araştırma sonucu hazırlanan bölgesel etki raporunun çıktıları çarpıcı. 

İşte öne çıkan detaylar: 

2019 yılında Bingöl ekonomisinde tarımın payı yüzde 14 düzeyinde iken, 2033 yılı itibarıyla bu oran yüzde 36.8’e yükselecek. 

MODEL BAŞARILI

Bingöl, Türkiye’de fert başı GSYH bakımından 73’üncü sıradaki konumundan, 35 sıra birden yükselerek 38’inci sıraya gelecektir. 

Şimdiden 800’ü aşkın çalışanı bulunan entegre tesisi Sütaş Yönetim Kurulu Üyesi ve Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Duygu Yılmaz ile birlikte gezdik. 13 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu yatırımı anlatan Yılmaz “Bölgede 6 yıldır üreticilerimizle sözleşmeli yem bitkileri üretimi yapıyoruz. Sadece 2023 yılında üreticilerimize 247.4 milyon TL ödedik” diyor. 

Tesisin en önemli özelliği her atığı değerlendirmesi. Yılmaz “tüm organik atıklar 6,4 MWh kapasiteli biyogaz tesislerimizde işlenerek elektrik ve ısı enerjisi (buhar) üretiliyor. Çıktılarından günde 80 ton organik gübre üretilerek tarlaların yapısının iyileştirilmesi sağlanıyor” diyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER