Ekonomi

Borsada stresli ve sıkışık günler geride mi kalıyor... Tünelin ucunda ışık göründü.

Borsada bu hafta için alıcıların ağırlıkta olacağı bir hafta olabilir. Endeks Cuma günü 7629 puan ile güzel bir kapanış yaptı. Şimdi önümüzde 7777 ve 7900 puanlardaki dirençler var. Tünelin ucundaki ışık göründü...

Borsada stresli ve sıkışık günler geride mi kalıyor... Tünelin ucunda ışık göründü.
07-02-2024 10:06

Borsa DEDEKTİFİ

Sevgili dostlar aylardır yaşadığınız stresli, sıkışık, satış baskısının hâkim olduğu günlerin sonuna geldiğimizi söyleyebilirim. ‘Tünelin ucunda ışık göründü’ diyeceğim ama birileri ‘o gelen trenin ışığı olmasın’ diyecek.

Bence artık tren riski çok ama çok azaldı. Hee böyle bir risk yok mu? Var tabii. Ama aşağı yönlü marjın yukarı yönlü potansiyele göre çok düşük olduğunu düşünenler tarafındayım. Yılın ilk haftasına da kötü başlamadık. Yine klasik Çarşamba düşüşü olsa da endeks haftayı yüzde 2’nin üzerinde kazançla tamamlamayı başardı. Lafı gelmişken şu çarşamba günleri yaşanan düşüşlerin nedenini söyleyeyim. Kredili işlemlerde maliyetlerin üç haneli rakamlara yaklaşması nedeniyle yatırımcılar 3 günlük faiz maliyetini taşımak istememeleri nedeniyle çarşambaları satış yapıyor bu da endeksi aşağıya çekiyor. Ne zaman dirençler kırılır, yükseliş trendine başlarsak yatırımcılar da kredi maliyetini taşımayı tercih edebilir.

Biz konumuza dönelim. Bu hafta için alıcıların ağırlıkta olacağı bir hafta olabilir. Endeks cuma günü 7629 puan ile güzel bir kapanış yaptı. Şimdi önümüzde 7777 ve 7900 puanlardaki dirençler var. Özellikle 7900 puanın üzerine çıkılır ve kapanış yaparsak yatırımcılar rahat bir nefes alabilir. 8100 puanın üzerine atarsak artık yeni bir yükseliş trendine başladığımızı söyleyebiliriz. Bu yıl yabancı yatırımcıların ilgisi ana gündem maddemiz olacak. Faiz indirimlerinin başlayacağı konuşulan 2024’te yabancı fonlar getiri peşine düşecek. Türkiye şu an onlar için neden güzel bir hikâye olmasın? Piyasa dostu bir yönetim var, Ortodoks politikalara bağlı kalacaklarını söylüyorlar, not artışı beklentileri var… Tek korkuları ‘Acaba Naci Ağbal vakası tekrarlanır mı?’ diye. Son gelen haberler tahvil piyasasında yabancıların alımlara devam ettiği yönünde. Zaten önce tahvile gelirler, sonra hisse senedine sonra da doğrudan yatırıma… Bu hikâye bence bu yıl hem yerli hem de yabancı için satın alınabilecek bir türden. O yüzden geçen hafta dediğim gibi bu yıl borsa yılı olacak gibi geliyor.

Biiyorsunuz PD’de yazmaya başladığımdan bu yana bir strateji izliyoruz. Endeks 8400 puan seviyelerindeyken bir miktar nakde geçilmesinin mantıklı olduğunu söylemiştim. O nakdin yeniden alıma dönmesi için 8100 puanın aşılmasını bekliyorduk. Şimdi 7900 puanın üzerinde kapanış yapılırsa bir miktar da hisse ağırlığı arttırılabilir. 8100’ün üzerinde de depolar fullenebilir. Hee endeks dediğimiz dirençleri geçmekte zorlandı, o zaman bekleme moduna devam.

Ama şunu unutmayın, borsadaki paranızı geçinmek için bir araç olarak görmeyin. Çevremde duyuyorum, ‘parayı koyayım, elde ettiğim kâr ile harcamalarımı yaparım’ laflarını. Burası öyle bir yer değil. İşte ekimden beri yaşadığımız ortada. Bırakın para kazanmayı, birçok hisse o süreçte yüzde 30-50 düştü. Borsaya kumbara gibi bakılmalı. Sağlam şirketlerin hisselerini düzenli biriktirin, ihtiyacınızı karşılayacak miktara ulaşınca da kullanın. Günlük al-satla para kazanmak zor. Ama trend değişimlerinde de pozisyon değiştirilmeli, hisselere kara sevda ile bağlanılmamalı… Neyse lafı çok uzatmayayım.

Bereketli, bol kazançlı bir hafta diliyorum…

Görüşmek üzere

Yukarıda yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.

patronlardunyasi.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER