23 Mart Dünya Meteoroloji Günü dolayısıyla Meteoroloji Dairesi ve Meteoroloji Mühendisleri Odası ‘İklim Eyleminin Ön Saflarında’ konulu seminer düzenlendi.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Meteoroloji Dairesi Müdürü Sinan Güneş, Meteoroloji Dairesinin hizmet alanlarının oldukça geniş olduğunu; küresel iklim değişiklikleri ile birlikte meteoroloji biliminin öneminin her geçen gün arttığını vurguladı.
Hava olaylarının son dönemde daha şiddetli ve daha sık gerçekleşmeye başladığının altını çizen Güneş “Devlet olarak bir meteoroloji radarına sahip olmamızın zamanı gelmiştir. Böylece hangi hadisenin, hangi noktaya, ne kadar şiddet ve süre ile etki edeceğini önceden tespit ederek daha sağlıklı uyarılar yapmak mümkün hale gelebilecektir. Bu sayede oluşabilecek can kayıplarının veya maddi zararın en aza indirilmesi imkanı oluşacaktır” diye konuştu.
Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Mediha Orun Sarp da konuşmasında Meteoroloji’nin akla gelebilecek her sektör ve canlıyla alakası bulunduğunu, dolayısıyla bu alandaki yatırımların gerekliliğini vurguladı.
Özellikle küresel iklim değişikliğinin yaşanması ile birlikte meteorolojinin öneminin daha fazla öne çıktığını belirten Sarp, Meteorolojik verilerin olmazsa olmaz olduğunu kaydetti ve meteoroloji konusunda bir an önce gerekli yatırımların yapılması gerektiğini söyledi.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı,iklim değişikliğinin önümüzdeki yüzyılın en büyük tehlikesi olduğunu dolayısıyla her alanda meteorolojinin bilgilerine ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Meteorolojinin KKTC’de ihmal edilen bir daire olduğunu belirten Arıklı, anavatan Türkiye ile birlikte yapılan işbirlikleriyle dairenin daha geniş imkanlara sahip olması için çalıştıklarını söyledi.
Arıklı “En önemlisi Ercan Havaalanına yapacağımız yeni Meteoroloji istasyonu kulesi. Bununla ilgili yüklenici firma ile gerekli görüşmeleri yaptık. Çok kısa bir sürede mevcut binayı pisti görecek şekilde daha iyi bir yere konuşlandıracağız” dedi.
Arıklı, Meteoroloji Dairesi'ni daha iyi bir yere taşıyabilmek için hazırladıkları projenin Türkiye ile imzalanacak 2025 mali işbirliği protokolünde yer alması için çalışma yaptıklarını da kaydetti.
Seminerin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Ersin Tatarda İklim değişikliği nedeniyle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin de önümüzdeki süreçte bir takım tehlikelerle karşı karşıya kalabileceğine işaret ederek, tehlikelere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı.
Tatar, ülkede yaşanabilecek doğal afetlere karşı imkanların artırılması için gereli yatırımların yapılması gerektiğini söyledi.
Tatar, “tedbirlerimizi alıp nerede ne tehlike var diye siz değerli mühendislerin başarıları ve hizmetleri çok önemlidir” dedi…
Çağdaş değerlerle, devlet yapısını güçlendirmek gerektiğinin de altını çizen Tatar, “bunları yapacak inanca ve kudrete sahip olduğumuzu söylemek istiyorum. Bu önemli mesleğin KKTC’de daha da gelişmesi ve ileride ülkenin gelişmesine yön vermek hepimizin temennisidir” diye konuştu