Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Başbakan Ünal Üstel ile birlikte Güzelyurt Soğuk Hava Deposu ve Entegre Tesisleri’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına katıldı.
Tesiste ilk olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İnşaat Uygulama Müdürü Haluk Altuntaş, proje ile ilgili brifing verdi, sonrasında ise bilgilendirme toplantısına geçildi.
Başbakan Ünal Üstel, 1974’ten sonra ‘Güzelyurt verilecek’ söylemleri olduğunu ve federasyon görüşmelerinde bölgenin masada olduğunu ifade ederek, iki eşit devlet ve eşit uluslararası statü duruşuna kadar bölgede yatırım yapılmadığını söyledi.
Gelinen aşamada Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cevdet Yılmaz ile birlikte protokollere imza attıklarını ve Güzelyurt’u geliştirmek adına yola çıktıklarını kaydeden Üstel, öncelikle yarım kalan projeleri bitireceklerini söylediklerini, Güzelyurt- Lefke yolunun bu kapsamda tamamlandığını anımsattı..
Üstel, narenciyeye hayat verecek büyük bir projenin hayat bulacağını ve en geç 40 hafta içinde tamamlanacağını da dile getirerek, Asrın Projesi’ne 2012’de start verildiğini, suyun 2015’te akmaya başladığını söyledi.
Bu suyun ülkede narenciye ve tarım ile buluşturulduğunu, ilk, 2 ve 3’üncü etapların tamamlandığını, 4’üncü etabın da bu yıl tamamlanacağını belirten Üstel, bu sayede Güzelyurt’ta tarım ve narenciyenin suyla buluşacağını kaydetti.
1974’ten bu yana Güzelyurt bölgesine bu kapsamda bir Soğuk Hava Deposu yapılmadığını söyleyen Üstel, bu tesisin 4 yılda 40 bin tona tamamlanacağını, ayrıca tesisin kendi ürettiği enerjiyle kendi makinelerini çalıştıracak şekilde inşa edileceğini belirtti.
Üstel, Cypfruvex sıkma kapasitesinin 350 tondan 1000 tona çıkacağını, narenciyedeki sorunlara bu sayede bir nokta konulacağını vurgulayarak, narenciyecinin daha çok üretmesi için 154 milyon ödeme yaptıklarını, ödemelere devam edeceklerini söyledi.
Türkiye ile imzalanan mali İşbirliği Protokolleri ile üreticinin önünü açmak için seferber olduklarını, 2015’te temelleri atılan Güzelyurt hastanesini de tamamlamak için talimat verdiklerini, bunun ihalesine de Pazartesi günü çıkılacağını belirtti.
Güzelyurt’un artık sağlıkta da sorun yaşamayacağını, Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin yükünün de azaltılmış olacağını ifade eden üstel, sağlık ocaklarını da çoğaltarak, halkın rahatı için Maraş, Pamuklu, Lapta ve Değirmenlik’te sağlık ocakları açılacağını dile getirdi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz da, KKTC’nin huzur ve refahı için yürütülen çalışmaları incelemek üzere ülkeye geldiğini vurgulayarak, önceden imzalanan mutabakat zaptı kapsamında ilk etapta 15 bin ton, sonrasında 40 bin tonluk bir soğuk hava deposu inşa edileceğini söyledi.
Hem saha hem de uygulamalar hakkında bilgilendirildiklerini kaydeden Yılmaz, çalışmanın birinci sınıf olacağını belirtti.
Yılmaz, tesisin; narenciyecinin mevsimsel faktörlerden en az etkilenecek şekilde olacağını, güneş enerjisi ile çalışacağını, çevre dostu ve yenilenebilir kaynaklardan oluşacağını, kapasite artışına müsait olacağını, TETRA PAK şişeleme tesisi ve kurutulmuş tane üretimine uygun olacağını kaydetti.
Hem özel sektör hem de tüm Kıbrıslı üreticilerin kullanımına açık olacak tesisle ilgili bilgileri de paylaşan Yılmaz, 2023’te 93 bin ton narenciye ihraç edildiğini, geçmiş dönemde ortaya çıkan bazı sıkıntıları TC- KKTC işbirliği ile en aza indirmeye gayret ettiklerini anlattı.
Her krizin bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini de söyleyen Yılmaz, soğuk hava deposunun da bu ihtiyaç doğrultusunda ortaya çıktığını, stratejik olan tarım sektörünün önemini dile getirerek, altyapısının güçlü olması gerektiğini söyledi.
Deniz altından boru ile gelen suyla içme suyu probleminin bittiğini, sulama sıkıntısının da sonuna gelindiğini ifade eden Yılmaz, tarımın can damarlarından olan Güzelyurt’ta sulama sorununun giderilmesinin çok önemli olduğunu söyledi.
Yılmaz, “Her zaman, tüm sektörlerin yanında olduk. Üretici maliyetini karşılamalı, tüketici de makul değerlerle ürüne ulaşabilmeli. Arpa desteğini bu yıl ilk defa sunduk, desteğimiz sürecek” dedi.
Bu dönemde Doğu Akdeniz’deki istikrarın önemine de değinen Yılmaz, “Gazze ve Filistin’de yaşananlar ibretlik, 50. Yılını idrak edeceğimiz Mutlu Barış Harekatı olmasaydı burada da Filistinlilerin karşılaştıkları akıbet yaşanabilirdi. Şehit ve gazileri minnetle anıyoruz” dedi.
KKTC’nin gelecek dönemde yeni uygulamalar ve kalınmayla, daha güçlü bir ülke olarak yola devam edeceğine inanç belirten Yılmaz, TC olarak KKTC’nin güvence kaynağı olmaya ve desteklerine devam edeceklerini söyledi.
Türkiye’nin de pandemi sonrası enflasyonla mücadelesini sürdürdüğünü, Haziran’dan sonra güçlü belirgin bir düşüş ve fiyat istikrarı beklediklerini anlatan Yılmaz, bunun olumlu etkilerinin KKTC’ye de yansıyacağını belirtti.
Yılmaz, yeni bir mali işbirliği programı üzerinde çalıştıklarını ve en kısa sürede imzaların atılacağını da sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından anı fotoğrafı çekildi.
Güzelyurt Soğuk Hava Deposu ve Entegre Tesislerinde bilgilendirme toplantısı yapıldı.