Eğitim

Öğrenciler ve veliler MEB mağduru. Özele kaydolanlara yeni tercih hakkı tanınmadı

Tercih hakkının sadece devlet okullarına tanınmasının doğru olmadığını vurgulayan veliler “Bu soru okullar açılmadan iptal edilmiş ve puanlara eklenmiş olsa biz istediğimiz okulu tutturmuş olacaktık. Şimdi 3-4 puanla okul burslarını kaçırdık, başka özel okula daha fazla p

Öğrenciler ve veliler MEB mağduru. Özele kaydolanlara yeni tercih hakkı tanınmadı
15-09-2024 05:38

Ankara 3. İdare Mahkemesi Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında fen bilimleri A kitapçığı 13. sorusunun “okuyan her öğrencinin aynı anlamı çıkarabileceği kadar net olmadığı” gerekçesiyle iptaline karar verdi. İptal kararı sonrası Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınav puanlarını yeniden hesapladı. MEB açıklamasında “Sorunun değerlendirme dışı bırakılarak diğer sorular üzerinden yeniden değerlendirme yapıldığı” belirtildi. Açıklamada tüm öğrencilerin yerleştikleri okullara yönelik haklarının korunduğu, yeniden puan hesaplanması sonucunda üst tercihlerine yerleşmeye hak kazanan öğrencilere ise yeni kayıt hakkı tanındığı belirtildi.

‘SÖYLEMİŞTİK’

Gazetemize konuşan fen bilimleri öğretmeni, Eğitim-İş İstanbul 2 No’lu şube özlük ve hukuk sekreteri Tarık Durmaz,“LGS’den sonra yaptığımız açıklamada sorunun doğruluğundan daha önemlisi soruyu çözdürecek bilginin MEB kitabında olmadığını ve sorunun net ifadeler içermediğini söylemiştik. Buna rağmen bakanlık bizi görmedi, duymadı” dedi. Birçok öğrencinin sırf iptal edilen soru yüzünden istediği okula yerleşemediğine dikkat çeken Durmaz, “Hatta Türkiye birinciliğini kaçıranlar da olabilir. Binlerce öğrenci travma yaşadı” vurgusu yaptı. Durmaz, artan eğitim masrafları kapsamında mevcut okuluna başlayan öğrencilerin aldığı okul kıyafetleri, okula özel istenen kitap kırtasiye gibi gider kalemleri ve servis ücretlerinin velileri zor duruma soktuğunu kaydetti.

Durmaz şöyle konuştu: “MEB’in açıklamasına göre puanı düşen öğrenciler kazandığı okulda devam edecekler. Üst okulu kazanan öğrencilere ise yeni kontenjan açılacak ve 14-20 Eylül tarihleri arasında e-okul sistemi üzerinden başvuru hakkı olacak. Başvuru halinde 21 Eylül tarihinde kayıtları otomatik yapılacak. Bu noktadan sonra en önemli adım Öğretmenlik Meslek Kanunu’ndaki bazı maddelerle, öğretmen akademileri gibi uygulamalarla ısrarla öğretmenine güvenmediğini gösteren MEB’in aslında çok yetenekli ve başarılı öğretmenlere sahip olduğunu hatırlaması ve çağrılarına kulak vermesi olur. O zaman bizlere kulak verilseydi soru iptal edilmiş ve tüm bu süreçler yaşanmamış olacaktı. Mevcut tabloda milli eğitim bakanlığı yine sınıfta kalmıştır.

‘ÖZELE GİTMEK ZORUNDA KALDI’

Puanı düşük olduğu için bir alt özel okula kayıt yaptıran, istediği okul gelmediği için 100 bin TL gibi fazla ücret ödeyen veli sayısı oldukça fazla. Şimdi puanları yükselmesine ve istedikleri özel okulu kazanabilmesine rağmen sistemde ‘okulunuzda bir değişim olmadı’ ibaresi yer alıyor. Yani tercih hakkı tanınmamış. İyi devlet okuluna kayıt yaptırmak isteyip puanı yetmediği için özele kayıt yaptıran veliler olabilir. MEB velileri mağdur etmeye devam ediyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER